Edremit Körfezi'nin (Ege Denizi) ihtiyoplanktonu
Edremit Bay of (Aegean Sea) the ichthyoplancton
  1. Tez No: 149650
  2. Yazar: DİLEK TÜRKER ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELGİN HOŞSUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Edremit Körfezi, İhtiyoplankton, Balık Yumurta Ve Larvaları, Edremit Bay, Ichthyoplankton, Fish Eggs and Larvae Distribution
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada, Edremit Körfezi'nde yaşayan bazı Teleost balıklarının pelajikte yer alan yumurta ve larvalarının bolluğu, dağılımı, yumurtlama periyotları ve mortalite oranlan tespit edilmiştir. 1999-2000 yılları arasında Edremit Körfezi'nde 10 istasyondan yapılmış aylık örneklemeler sırasmda çapı 57 cm. olan Hensen tipi, göz açıklığı 212 um. olan plankton kepçesi ile vertikal çekimler yardımıyla yumurta ve larva örnekleri toplanmış aynı zamanda istasyonların yüzey suyu sıcaklığı, tuzluluk, oksijen ve pH, değerleri ölçülmüştür. Yapılan tayinler sonunda 62 tür kaydedilmiştir. Toplam yumurtanın %44.59'u Engraulidae, toplam larvanın % 37.05 'i yine Engraulidae oluşturmaktadır. En yüksek çeşitlilik indeksi ve balık yumurta ve larvalarının bulunma sıklığı ilkbaharda saptanmış olup bunun nedeni Edremit Körfezi'ndeki pek çok balık türünün üreme periyodunun ilkbahar sonu başlamasındandır. Arastama bölgesinde özellikle Engraulis encralicolus (Linnaeus, 1758) türünün yoğun olarak yumurta bıraktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, abundance, distribution, spawning period and mortality ratio of pelagic eggs and larvae of some Teleost fish living in Edremit Bay. The samples were taken monthly from 10 stations in Edremit Bay in 1999-2000. The eggs and larvae samples were horizontally with the aid Hensen plankton net having 212 pm. mesh size. Surface temperature, salinity, oxygen and pH values were also measured. A total of 62 species were recorded. The most abundant families have been including Engraulidae 44.59 % of the total eggs, and Engraulidae 37.05 %of the total larvae. The highest diversity index and frequency of occurrence of fish eggs and larvae was determined in spring, the reason for this being that the spawning period of many fish species in Edremit Bay. In the sampling locations, it is found that E. encrasicolus ovulate is dense.