Çiçek tomurcuğu farklılaşma dönemindeki sulama ve diğer bazı uygulamaların kiraz ve şeftali ağaçlarında görülen çift meyve oluşumuna etkileri üzerine araştırmalar
The researches in flower differentiation period, the effects of irrigation and other treatments on the occurrence of double fruit in sweet cherry and peach
- Tez No: 149667
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, Şeftali, Gibberellin, Azot, Sulama, Çift Dişi Organ, Çift Meyve, Cherry, Peach, Irrigation, Nitrogen, Gibberellic Acid, Double Pistil, Double Fruit
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
V ÖZET ÇİÇEK TOMURCUĞU FARKLILAŞMA DÖNEMİNDEKİ SULAMA VE DİĞER BAZI UYGULAMALARIN KİRAZ VE ŞEFTALİ AĞAÇLARINDA GÖRÜLEN ÇİFT MEYVE OLUŞUMUNA ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ENGİN, Hakan Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ali ÜNAL Şubat 2004, 311 sayfa 2001 ve 2003 yılları arasında yapılan bu çalışmada, kiraz ve şeftalilerde sıklıkla görülen çift meyve oluşumu araştırılmıştır. Çift meyve oluşumuna sulamanın etkisi saptanmıştır. Ayrıca, çanak yaprak taslaklarından taç yaprak taslaklarına geçiş aşamasında, azot ve gibberellik asit uygulamalarının çift meyve oluşumuna etkisi belirlenmiştir. Sulama ve diğer uygulamaların çift meyve oluşumuna etkileri tomurcuk, çiçek ve meyve bazında incelenmiştir. Tomurcuk örnekleri haziran ayından kasım ayma kadar her 10 günde bir alınmış ve FAA (Formalin, Etil Alkol, Glasial Asetik Asit) ortamında muhafaza edilmiştir. Çiçek tomurcuklarının farklılaşma aşamaları ve dişi organ oluşumları, stereo mikroskop ve Scanning Elektron Mikroskop (SEM) kulanılarak tespit edilmiş ve fotoğrafları çekilmiştir. Yapılan tüm incelemeler sonucunda; 1) Kiraz ve şeftali ağaçlarındaki çift meyve oluşumu, çiçek tomurcuğu farklılaşma dönemindeki sıcaklıklardan etkilenmiştir. 2) Şeftali ağaçlarında su stresi, çift meyve oranını arttırmıştır. 3) Çift meyve oranı, çeşitlere göre farklılık göstermiş ve en fazla Cardinal şeftali çeşidinde görülmüştür. 4) Ağaçlara N ve GA3 uygulamaları, bu oluşumu azaltmıştır. 5) Yapılan bütün uygulamalarda çiçeklerde tespit edilen çift dişi organ oranı, sonbaharda tomurcuklarda gözlenen oranlardan daha azdır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE RESEARCHES IN FLOWER DIFFERENTIATION PERIOD, THE EFFECTS OF IRRIGATION AND OTHER TREATMENTS ON THE OCCURRENCE OF DOUBLE FRUIT IN SWEET CHERRY AND PEACH. ENGİN, Hakan PhD. In, Horticulture Supervisor: Prof.Dr. Ali ÜNAL February 2004, pages 311 In this study carried out between 2001 and 2003, double fruit formation frequently seen in sweet cherry and peach was studied. The effects of irrigation in summer on the occurrence of double fruits were investigated. Also in transition stage from sepal to petal differentiation, the effects of nitrogen and gibberellic acid treatments were determined. The effects of irrigation and other treatments on the occurrence of double fruit on buds, flowers and fruits were investigated. Bud samples were taken every 10 days from June to Oct. and stored in FAA (Formalin, Ethanol and Glacial Acetic Acid). The states of flower differentiation and double pistil formations were examined and taken the photographs under stereomicroscope and scanning electron microscopy (SEM). The results suggest that 1) The occurrence of double fruits in cherry and peach was effected from high temperature during flower bud differentiation. 2) Under field conditions, the frequency of double fruits was increased by drought stress in peach. 3) Cardinal cultivar of peach may have up to 40% double fruit, whereas Springtime may have %5.6. 4) GA3 and N application decreased double ovaries during anthesis and percentage of double fruit. 5) In all the experiments, the frequency of double pistils at full bloom was lower than that observed in the buds in autumn.