Synthesis of trichloroethylidene acetals of some sugars and formation of orthoester therefrom
Bazı şekerlerin trikloroetilden asetallerinin sentezi ve ortoester eldesi
- Tez No: 149666
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEŞİM GÜL SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Şeker asetalleri, şeker ortoesterleri, trikloroetiliden asetalleri, glikozilasyon, Sugar acetals, sugar orthoesters, trichloroethylidene acetals, glycosylation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET BAZI ŞEKERLERİN TRIKLOROETILIDEN ASETALLERİNİN SENTEZİ VE ORTOESTER ELDESİ KÖK, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Yeşim Gül Salman Ağustos 2004, 67 sayfa D-Mannozun kloral ile reaksiyonundan 1,2-0-(S)-trikloroetiliden- P-D-mannofuranoz (mannokloraloz) elde edildi. Mannokloralozun potasyum ter-bütoksitle (3 molar eşdeğer) reaksiyonundan termodinamik olarak kararlı 1,2,5-O-ortodikloroasetil-p-D-mannofuranoz tek ürün olarak elde edildi. Reaktanün 1,5 molar eşdeğeri kullanıldığında ise reaksiyon kinetik kontrollü olarak gerçekleşti ve ana ürün olarak 1,2,3-0- ortodikloroasetil-P-D-mannofuranoz elde edildi. 5,6-0-izopropiliden-l,2- 0-(5)-trikloroetiliden-p-D-mannofuranoz' un potasyum ter-bütoksitle (1,5 molar eşdeğer) reaksiyonu, bu ortoesterin izopropiliden türevini verdi. Bu yeni mannofuranozidik ortoesterlerin koruyucu grup olarak ve yeni mannofuranozidik birimlerin oluşumunda yapıtaşı olarak kullanımı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SYNTHESIS OF TRICHLOROETHYLIDENE ACETALS OF SOME SUGARS AND FORMATION OF ORTHOESTER THEREFROM KÖK, Gökhan Master of Science Thesis, Chemistry Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yeşim Gül Salman August 2004, 67 pages 1,2-0-(5)-Trichloroethylidene-|3-D-mannofuranose (mannochloralose) was obtained from the reaction of D-mannose with chloral. Reaction of mannochloralose with potassium tert-butoxide (3 -molar equivalents) gave the thermodynamically stable 1,2,5-0-orthodichloroacetyl-P-D- mannofuranose as the sole product whereas 1.5-molar equivalents of reagent gave the kinetically controlled 1,2,3-0-orthodichloroacetyl-p-D- mannofuranose as the main product. This orthoester gave 5,6- isopropylidene derivative which was also obtained from the reaction of 5,6-O-isopropylidene- 1,2-0-(5)-trichloroethylidene-p-D-mannofuranose with potassium tert-butoxide (1.5-molar equivalent). These novel mannofuranosidic orthoesters are expected to prove useful as protecting groups and as building blocks in the formations of new mannofuranisidic units.