Ege Üniversitesi Kampüsünde gürültü kirliliğinin incelenmesi
Investigation of noise pollution in Ege University Campus
  1. Tez No: 149683
  2. Yazar: KEMALE DADAŞBEYOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEOMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Kirlilik, Ege Üniversitesi, Araştırma, Noise, Pollution, Ege University, Investigation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezde Ege Üniversitesi Kampüsünde gürültünün ölçülmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Bir kirlilik faktörü olan gürültü, insanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturması nedeniyle, eğitim alanı olan kampüste incelemeye alınıp değerlendirilmiştir. Gürültü değerleri günün üç periodunda (Sabah, Öğle, Akşam) desibelmetre ile ölçülüp, sonuçlar değerlendirilmiş ve grafik üzerine aktarılmıştır. Bu grafikler yardımı ile günün hangi saatleri ve bölgelerinin gürültü etkisinde kaldığı tespit edilmiş ve ölçülen değerlere dayanarak gürültü haritası çıkarılmıştır. Gürültü haritası yardımı ile kampus alanının gürültüden nasıl etkilendiğini ve yoğunluğun nerede olduğunu görmek olanaklıdır. Buna dayanarak eğitim ve öğretim alanını gürültüden ne şekilde koruyabileceğimize ilişkin olarak, daha önce yapılan araştırmalara da dayanarak, çözüm yollan getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, measurement and evaluation of noise in Ege University Campus were studied. Since the noise as a pollution factor causes negative effects on humans, it was investigated in the campus which is an education area. The noise values were measured with desibelmeter during three periods of a day (morning, noon, evening) and then plotted on a graphic. To determine at what times of a day and which areas were affected by the noise, these graphics were used and then the noise map was formed using the measurement results. With the help of the noise map, it is possible to see how the campus area was affected by the noise and where the noise was intense in these areas. Based on the previous studies and the present study, various solutions were improved regarding how the protection of education areas from the noise can be achieved.