Uranyum ayrılmasında kompozit iyon değiştiricilerin geliştirilmesi ve çeşitli uygulama alanlarının incelenmesi
  1. Tez No: 50704
  2. Yazar: SEMA AKYIL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ERAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Composite ion exchanger, zeolite-X, clinoptilolite, uranium, sorption
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kompozit iyon değiştiriciler, çözeltilerden metal iyonlarının ayrılması, konsantre edilmesi ya da uzaklaştırılmasının iyileştirilmesi prosesleri için geliştirilmiş adsorbanların özel bir sınıfıdır. Kompozit iyon değiştiriciler, saf inorganik iyon değiştiricilere veya reçinelere göre bazı iyonlar için daha iyi seçimlilik, artan mekanik ve kimyasal dayanıklılık, taneciklerin çok düzenli formda olması gibi iyileştirilmiş özelliklere, suda inorganik bileşiklerden daha az çözünürlük, saf inorganik iyon değiştiricilere göre de daha iyi iyon değiştirme kinetiğine sahiptir. Kompozit iyon değiştiriciler özellikle yanşan türlerin büyük miktarlarını içeren çözeltilerden radyonüklidlerin selektif uzaklaştırılması için uygundur. Bu çalışmada, yeni ve hızlı bir metot ile hazırlanan kompozit iyon değiştiricilerin özellikleri ve uygulamaları incelenmiştir. Poliakrilonitril (PAN) temelli bir organik bağlayıcı, aktif komponent olarak zeolit-X ve klinoptilolit içeren kompozit iyon değiştiricilerin hazırlanmasında kullanılmıştır. Zeolit-X ve klinoptilolit içeren ince filmler, çok iyi toz haline getirilmiş inorganik sorbentlerin immobilizasyonu ile hazırlanmış ve uranyumun bu kompozit iyon değiştiricilerde sorpsiyon davranıştan incelenmiştir. Bu kompozitlerin, uranyum için efektif adsorbanlar olduğu gözlenmiştir. Çeşitli elüsyon reakt'ifleri denenmiş ve sonuçta uranyum, 1M CH3COONa ve 1M H2SO4 çözeltileri ite, sırasıyla kompozit-X ve kompozit-C'den elüe edilmiştir. Sentezlenen sorbentler nükleer yakıt teknolojisinin çeşitli aşamalarında ortaya çıkan sıvı radyoaktif atıklardan ve liç çözeltilerinden uranyumunuzaklaştırılması için basan ile uygulanmıştır ve konu ile ilgili veriler bu tezde verilmiştir. Anahtar kelimeler. Kompozit iyon değiştiriciler, zeolit-X, klinoptilolit, uranyum, sorpsiyon
Özet (Çeviri)
The composite ion exchangers are a special class of adsorbents developed to improve the processes of seperation, concentration or removal of metal ions from solutions. The highly selective inorganic ion exchangers commonly used for these purposes. The composite ion exchangers present improved qualities with respect to those of pure inorganic exchangers or resins, such as: better selectivity for some ions, increased mechanical and chemical resistances, more regular form of the grains, smaller solubility in water than the respective inorganic compound, better kinetic of exchange relatively to pure inorganic exchangers. The purposed method can be applied on most of the inorganic ion exchangers known. The composite ion exchangers are especially suitable for selective removal of radionuclides from solutions containing large amounts of competing species. In this study, properties and applications of prepared composite ion exchangers with a new and rapid method, are investigated. An organic binding polymer based on polyacrilonitrile (PAN) was used for the preparation of the composite exchangers containing zeolite-X and clinoptilolrte as the active component. Thin films containing zeolite-X and clinoptilolite were prepared by immobilization of finely powdered inorganic sorbents, than were investigated the sorption behaviour on these composites ion exchangers of uranium. The composites have been observed to be effective adsorbents for uranium. Various elution reactives were tested and uranium were eluted with 1 M C^COONa and 1 M H2SO4 solutions from composite-X and composite-C, respectively.The sorbents were successfully tested for uranium removal from leach solutions and liquid radioactive wastes which is resulted from different steps of nuclear fuel technology and the results of these treatments were given in this thesis.