İllere göre trafik ekipmanlarının istatiksel analizi
Statistical analysis of traffic control groups in accordance with provinces
- Tez No: 149818
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FAHRETTİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Multivariate Analysis, Principal Components. Factors. Factor Scores, Cluster Analysis, Multidimensional Scaling, Adequacy Condition of Provinces With Regard to Vehicles and Equipment
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İLLERE GÖRE TRAFİK EKİPMANLARININ İSTATİSTİKSEL ANALİZİ İlhan KARSLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Doç Dr. Fahrettin ARSLAN Bu çalışmada, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak trafik hizmetlerini yürüten Trafik Tescil, Trafik Denetleme ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerinin görev yaptıkları yer ve hedef kitleye ait bilgiler ile mevcut personel ve araç-gereç durumlarını temsil eden değişkenler belirlenmiştir. Değişkenleri mevcut personel sayılarına göre anlamlı bir hale getirebilmek amacıyla, personel başına düşen oranları hesaplanmıştır. Personel başına düşen oran değerlerinden oluşan değişkenlere. Temel Bileşenler Analizi uygulanmış ve değişkenler arasındaki bağımlılık yapısı yok edilerek, değişkenleri ifade edecek daha az sayıda birbirinden bağımsız değişken elde edilmiştir. Temel bileşenler yöntemi ile elde edilen faktörlerin hangi değişkenleri açıkladığını daha iyi ortaya koymak amacıyla. Faktör döndürme metotlarından Varimax yöntemi uygulanmıştır. Varimax yöntemi sonucunda elde edilen faktör yükleri, değişkenlerin her bir faktörü açıklama oranlan dikkate alınarak sınıflandırılmıştır. Temsil ettikleri değişkenlere göre genel olarak isimlendirilen her bir faktörün skor değerleri alınarak. Kümeleme Analizi ile iller gruplara ayrılmıştır. Trafik hizmetlerini yürüten üç tip birime ait değişkenlere, yukarıda belirtilen çok değişkenli teknikler ayrı ayrı uygulanmış ve değişkenlerin genel olarak 3 ana faktör ile temsil edildikleri anlaşılmıştır. Bu faktörler;“mevcut personel ve araç-gerecin yeterlilik durumu”,“personel ve araç-gereç ihtiyaç durumu”ve“hizmetin verildiği yerin risk durumu”adlan altında sınıflandırılmıştır. İllerin özel durumları ve belirlenen Uç faktörün öncelikleri dikkate alınarak faktör skorlarının sıralanması sayesinde, söz konusu hizmetleri veren birimlerin iller bazında öncelik-sonralık durumları belirlenmiştir. 2004, 91 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çok değişkenli analiz. Temel bileşenler. Faktörler. Faktör skorlan, Kümeleme analizi. Çok boyutlu ölçekleme, İllerin personel ve araç-gereç yeterlilikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT MASTER THESIS STATISTICAL ANALYSIS OF TRAFFIC CONTROL GROUPS IN ACCORDANCE WITH PROVINCES ilhan KARSLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Fahrettin ARSLAN In this study, the variables have been established representing duty places of Traffic Registration, City Traffic Control and Regional Traffic Control Branches that are performing traffic services affiliated to the Security General Directorate and information about target group as well as existing personnel and equipment conditions. In order to make the variables meaningful in respect of the number of existing personnel, rates per personnel have been calculated. Principal Component Analysis has been applied to the variables consisting of the rate values per personnel and less individual components have been obtained to express related variables by doing away with dependence structure among the variables completely. In order to bring up better which variables are explained by the factors obtained by principal component methods, Varimax method, one of the factor rotating methods has been used. Factor loads obtained as the result of Varimax method have been classified by taking into consideration the rates of explaining of every factor by variables. Cities have been divided into groups by Cluster Analysis by taking score values of generally named every I factor in represent of variables. The above mentioned multi-variable techniques were separately applied to the variables of the three types carrying out traffic services and it was understood that the variables has been generally represented by three major factors. These factors are classified under the titles of;“the adequacy condition of the present personal and vehicles and equipment”,“necessities with regard to personal and vehicles and equipment”and“the risk assessment of the place where service is provided.”Due to the characteristics of the provinces and enumeration of the scores of factors by considering priorities of the three factors indicated, the precedence situation of the units providing service on the basis of provinces were established. 2004, 91 Page