Parazitoit Anagyrus pseudococci Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) ile konukçusu Planococcus ficus Signoret (Homoptera: Pseudococcidae) arasındaki biyolojik ilişkiler üzerine araştırmalar
Investigation on relationships between parasitoid Anagyrus pseudococci Girault (Hymenoptera: Encyrtidae) and Planococcus ficus Signoret (Homoptera: Pseudococcidae)
  1. Tez No: 149822
  2. Yazar: GÖKNUR GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞET KILINÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Planococcus ficus, Anagyrus psevdococci, vine mealybug, Pseudococcidae, Encyrtidae, biology, mummification, encapsulation reaction, life table
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PARAZİTOİT Anagyrus pseudococci (GIRAULT) (HYMENOPTERA:ENCYRTIDAE) İLE KONUKÇUSU Planacoccnsflcus (SIGNORET) (HOMOPTERA:PSEUDOCOCCIDAE) ARASINDAKİ BİYOLOJİK İLİŞKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR GÖKNUR GÜLEÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma AnaBilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Planococcus flcus ' u parazitleyebilen Anagyrus pseudococci 'nin bazı biyolojik özellikleri (parazitoitin gelişme süresi, ergin ömrü, cinsiyet oranı, meydana getirdiği ortalama birey sayısı, mumya oluş süreleri vb.) incelenmiştir. Çalışmalar 28°C sıcaklık, % 60-65 orantılı nem ve 16:8 (aydınlık: karanlık) koşulların sağlandığı laboratuvar ortamında yapılmıştır. Çalışmalarda asma unlubitinin üç farklı konukçu yaşı (dokuz, 15 ve 21 gün yaşlı bireyler) kullanılmıştır. Sonuçta; parazitoitin en çok 21 gün yaşlı asma unlubiti nimflerine yumurta bıraktığı, dokuz gün yaşlı nimflere yumurta bırakmadığı ancak bunlar üzerinde konukçudan beslenme davranışı gösterdiği saptanmıştır. Parazitoitin 15 ve 21 gün yaşlı bireylerde dişi gelişme süreleri sırasıyla ortalama 17.7±0.39 ve 16.65±0.25 gün, erkek gelişme süreleri ise ortalama 16.85±0.29 ve 15.25±0.09 gün olarak bulunmuştur. Parazitoitin dişi ömrü dokuz, 15 ve 21 gün yaşlı bireylerde sırasıyla ortalama 8.5±1.15, 14.8+0.98 ve 15.65+0.92 gün olarak belirlenmiştir. Bu değerler parazitoitin erkek ömrü için 5.87±0.45, 7.3±0.43 ve 6.7±0.54gün olarak saptanmıştır. Parazitoitin cinsiyet oranı 1:0.912 (erkekdişi) olarak bulunmuştur. Parazitoitin meydana getirdiği toplam yavru sayısı 15 ve 21 gün yaşlı asma unlubiti nimflerinde sırasıyla ortalama 22.35±1.68 birey/dişi ve 34.8±2.56 birey/dişi olarak tespit edilmiştir. Parazitoitin mumya oluş süreleri 15 ve 21 gün yaşlı asma unlubiti nimflerinde sırasıyla ortalama 7.85+0.11 ve 8.65±0.11 gün olarak bulunmuştur. Toplam ve etkili kapsüllenme oranlan 15 gün yaşlı asma unlubiti nimflerinde sırasıyla %49.73 ve %25 olarak, 21 gün yaşlı asma unlubiti nimflerinde ise %60.36 ve %37.51 olarakbelirlenmiştir. Elde edilen verilerle parazitoitin yaşam çizelgesi oluşturulmuştur. 15 gün yaşlı asma unlubitinde gelişen parazitotin döl süresi (T0)=23.49 gün, net üreme gücü (Ro)=5.15 dişi/dişi ve doğal kalıtım yeteneği (rm)=0.0698 dişi/dişi/gün olarak saptanmıştır. Bu değerler 21 gün yaşlı asma unlubitinde gelişen parazitoit için T0=22.39 gün, R
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION ON RELATIONSHIPS BETWEEN Anagyrus psevdococci (GIRAULT) (HYMENOPTERA:ENCYRTIDAE) AND Planococcusficvs (SIGNORET) (HOMOPTERA:PSEUDOCOCCIDAE) Göknur GÜLEÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Some biological characteristics (development time of parasitoid, adult longevity, sex ratios of emerging parasitoids, mummification time and fertility of the females) of Angyrus psevdococci attacking to Planococcus ficus were investigated. The biology of A. psevdococci was studied under laboratory conditions of 28±1 °C, % 60-65 relative humidity and 16:8 (light:dark). In this study three host ages (9,15 and 21 old days vine mealybug) were used. As a result, parasitoid mostly developed in 21 days old vine mealybug, didn't lay eggs in 9 days old vine mealybug but showed host feeding with 9 days old vine mealybug. Development time of female parasitoid was average 17.7+0.39 and 16.65+0.25 days and development time of male parasitoid was average 16.85±0.29 and 15.25±0.09 days on 15 and 21 old days vine mealybug respectively. Adult longevity of female parasitoid on 9, 15 and 21 days old on the host was average 8.5±1.15, 14.8±0.98 and 15.65+0.92 days respectively. Adult longevity of male parasitoid on 9, 15 and 21 days old vine mealybug was average 5.87±0.45, 7.3±0.43 and 6.7±0.54 days respectively. The sex ratio of parasitoid found 1:0.912 (male:female). Fertility of the females was determined average 22.35±1.68 individual/female for 15 days old vine mealybug and average 34.8+2.56 individual/female for 21 old days vine mealybug. Mummification time was average 7.85±0.11 days and 8.65±0.11 days on 15 and 21 days old vine mealybug. Aggregate and effective encapsulation rates were %49, %25 in 15 days old vine mealybug and %60, %37.51 in 21 days old vine mealybug respectively. The generation time (T0) of parasitoid were 23.49 days and 22.39 days at 15 and 21 days old vine mealybug respectively. The reproduction rate (Re) of parasitoid was 5.15 female/female and 6.94 female/female at 15 and 21 days old vine mealybug respectively. The intrinsic rate of increase (rm) was 0.0698 female/female/day and 0.0865 female/female/day at 15 and 21 days old on the host. 2004, 75 pages