Ortaöğretim kimya ders kitaplarının değerlendirilmesi
Evaluation of secondary education chemistry textbooks
- Tez No: 149868
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHİR ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Kimya Ders Kitabı, Değerlendirme, Secondary Education, Chemistry Textbook, Evaluation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET ORTAÖĞRETİM KİMYA DERS KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ergün ALIÇ Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü OFMA Kimya Eğitimi Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mahir ALKAN Eğitim-öğretim açısından öğretim materyallerinin ne denli önemli olduğu bilinmesine rağmen, bu alanda özellikle ders kitaplarını değerlendirmeye yönelik yapılmış çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Ortaöğretimde okutulan kimya ders kitaplarını yapısal yönden inceleyip, bu kitapların niteliklerini tespit etmek ve etkili bir kimya kitabının taşıması gereken uygun nitelikleri belirlemek amacıyla yapılan araştırma iki aşamadan oluşmuştur: Araştırmanın ilk aşamasında, Balıkesir ili Merkez ilçesindeki ortaöğretim kurumlarından Fen Lisesi, Anadolu Liseleri, Normal Liseler ve Meslek Liseleri ile Dursunbey Çok Programlı Lisesinde görev yapan kimya öğretmenlerine (N=28) ders kitabıyla ilgili 50 niteliğin yer aldığı anket uygulanarak, kimya öğretmenlerinin kullandıkları kitabın nitelikleri hakkındaki görüşleri belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, Balıkesir ili Merkez ilçesindeki ortaöğretim kurumlarından Anadolu Liseleri, Normal Liseler ve Meslek Liselerinde okuyan öğrencilere (N^OO) dört bölümden oluşan bir anket uygulanarak, okudukları kimya kitabının nitelikleri ve iyi bir kimya kitabımn niteliklerinin nasıl olması gerektiği konusunda öğrencilerin görüşleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, ortaöğretimdeki mevcut kimya ders kitaplarının yeniden düzenlenmesi, eksikliklerin saptanması, bilgi ve uygulamalarla zengin bir içerik kazandırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Gelecekte kullanılması düşünülen kimya kitaplarının nasıl olması gerektiği ile ilgili yapılacak çalışmalara örnek olması kaydıyla bu çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SECONDARY EDUCATION CHEMISTRY TEXTBOOKS Ergün ALIÇ Balıkesir University, Institute of Science Department of Secondary Science and Mathematics Education Chemistry Education Master of Science Thesis Advisor: Prof. Dr. Mahir ALKAN Although well-known how important the teaching materials are, as to education- instruction, there aren't so many researches in this field especially about the evaluation of the textbooks. The research, done with the aim of determining appropirate qualities which an effective Chemistry book carry and proving the qualities of these books by examining the Chemistry textbooks which are used in secondary education as structrual consists of two stages. At the first stage of the research, the opinions of the Chemistry teachers (N=28) were determined about the qualities of the books that they use by applying a questionnaire including 50 qualities to the Chemistry teachers with institutions of Science High Scholls, Anatolia High Schools, Normal High Schools, Vocational High Schools of the Dursunbey Multi-Programming High Schools of the Central Town-Bahkesir Province. At the second stage of the research, the opinions of the students (N=200), among the Second Education Institations, Anatolia High Schools, Normal High Schools and Vocational High Schools-Central Town, Balıkesir Province were determined about the qualities of a Chemistry book and how must be a good Chemistry books qualities by applying a questionnaire consisted of four parts. As a result of the evaluation of data gained from the research the necessity rearranging the Chemistry textbooks of Second Education, ascertaining the missings, giving a rich content with information and exercises, were come out. This research has been carried out with the aim of being an example for the studies about how must be the Chemistry textbooks which is thought to be used in the future.