İlköğretimin 6,7,8 sınıflarında okutulan fen bilgisi ders kitaplarının kimya konularının değerlendirilmesi
Evaluation of chemistry topics in the textbooks of 6,7,8, grades of basic education
- Tez No: 105605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi, Değerlendirme ölçeği, Evaluation of Chemistry textbooks, Evaluation sclae
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İLKÖĞRETİMİN 6.,7.,8., SINIFLARINDA OKUTULAN FEN BİLGİSİ DERS KİTAPLARININ KİMYA KONULARININ DEĞERLENDİRİRLMESİ Hüseyin Merdeşe Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada; ülkemizde güncel bir sorun olan ders kitaplarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitabı olarak kabul edilen ilköğretim 6. 7. ve 8. Sınıflarında okutulan Fen Bilgisi Ders Kitapların da yer alan kimya konularının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu amaçla ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3 Temmuz 1995 tarih ve 2434 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan“Kitapların Hazırlanması ve İncelenmesi ile ilgili Esas ve Usuller”ve Ağustos 1997 tarih ve 2479 ile Eylül 1997 tarih ve 2480 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan“Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yönetmeliği”dikkate alınarak ve literatürlerdeki bilgilerden de yararlanarak“Ders Kitapları Değerlendirme ölçeği”geliştirilmiştir. Bu ölçek ve anket kullanılarak çalışma kapsamında örnek olarak seçilen ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitabı olarak kabul edilen Fen Bilgisi ders kitapları 47 öğretmen ve 100 öğrenci tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçları yüzde olarak verilip yorumlar buna göre yapılmış ve öneriler getirilmiştir. Sonuçta değerlendirilen Fen Bilgisi ders kitaplarının kimya konuları açısından yeterli olmadığı, yeniden gözden geçirilmesinin yararlı olacağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF CHEMISTRY TOPICS İN THI TEXTBOOKS OF 6., 7., 8. GRADES OF BASİC EDUCATION Hüseyin Merdeşe Hacettepe University, Faculty of Education, Branch of Secondary Education Science and Mathematics ABSTRACT This study aims at evaluating textbooks that have become a recent problem. Therefore, the chemistry topics included in the Science Textbooks of 6., 7., 8. gardes are analysed. For this aim, a“Scale of Textbook Evaluation”was developed based on the information gained from the following sources and from the related literature:“Legislation of Textbook Preparation and Analysis”published in Tebliğler Jurnal with the date of July 3, 1995 and no. 2434 and“Regulation of Ministry of National Education's Textbooks”published in Tebliğler Journal With the date of August 1997 and no. 2479 and the date of September 1997 and no. 2480. The textbooks that were selected as study materials were evaluated by 47 teachers and 100 students through the administration of the scale and survey questionnaire. Findings are presented through percentages and the interpretation of data in it. As a result, the textbooks analysed seem to be insufficient and revision of them appears to be necessary.