T-bütil sübstitüye fenoksitlerin bazı organometalik bileşikleri
Some organometallic compounds of t-butyl substituted phenoxides
- Tez No: 149990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenoksit, kalay(ll), kurşun(ll), organometalik bileşik, t-bütil VI, Lead (I I), organometallic compound, phenoxide, t-butyl, tin(ll) vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Grup 14 elementlerinin M(OAr)2 türündeki divalent bileşiklerinin kimyasında son yıllarda önemli gelişmeler olmaktadır (Çetinkaya et al, 1980; Barrau et al, 1998). Hacimli fenoksit ligandlannın sterik ve elektronik etkileri, bu bileşikleri kararlı yapmaktadır. Bu çalışmada, 2,6-di-t-bütil-4-dimetilaminometil fenol ligandı (Ar“OH) ile yeni Sn(ll) ve Pb(ll) bileşikleri sentezlenmiştir. Lityum ve potasyum fenol tuzları (Ar”OM) ile metal bileşikleri, elementel analiz ve 1H-NMR spektroskopisi ile karakterize edilmiştir. Sentez çalışmalanna ilişkin yöntemler şemada görülmektedir. Bu,t "»HveyaKH HO-nOV-CHaNMe, ÜZ^*** y^y (2:D THF n-BuLi Bu1 Et,0 (M = Na, K, Li) Me2NH2i n-hekzan m-tp^-avm ^ , Bu* Bu1' (M' = Sn, Pb) CH2NMe2
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There has recently been important improvements in the chemistry of M(OAr)2 type bivalent compounds of Group 14 elements (Çetinkaya et al, 1980; Barrau et al, 1998). Steric and electronic effects of the bulky phenoxide ligands make stable these compounds. In this study, new Sn(ll) and Pb(ll) organometallic compounds with 2,6-di-t-butyl-4-dimethylaminomethyl phenol ligand (Ar'OH) were synthesized. Lithium and potassium phenol salts (Ar*OM) and metal compounds were characterizated by elemental analysis and 1H-NMR spectroscopy. The methods regarding synthesis studies are shown in the scheme. NaHveyaKH HoHO^-CH2NMe2 THF“ Rut n-BuLi Et20 RWKSiMe&b (2:1) n-hekzan Bu1 (M = Na, K, Li) Me2NH2' Bu1 Bu1 (M' = Sn, Pb) ''* M”Btjt CH2NMe2