Mamografik incelemelerde glandüler doku dozunun ve görüntü kalitesinin farklı sistemlerde ve ışınlama parametrelerinde ölçülmesi
Measurement of glanduler tissue dose and image quality on mammographic investigation at different exposure parameters and systems
  1. Tez No: 150031
  2. Yazar: OYA AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN BOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mamografi, kalite kontrol testleri, kabul testleri, görüntü kalitesi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MAMOGRAFİK İNCELEMELERDE GLANDÜLER DOKU DOZUNUN VE GÖRÜNTÜ KALİTESİNİN FARKLI SİSTEMLERDE VE IŞINLAMA PARAMETRELERİNDE ÖLÇÜLMESİ Oya AKYOL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilimdalı Danışman : Prof. Dr. Doğan BOR Mamografi sistemlerinin rutin kalite kontrolleri ve kabul testlerinin yöntemlerine yönelik bir çok uluslararası kuruluş tarafından hazırlanan protokoller mevcuttur. Kullanıcılar kendi alt yapılarına uygun yöntemleri rutin uygulamalar için seçmektedirler. Kişisel tercihlerden başka, mamografi sistemlerinin ulusal otoriteler tarafından lisanslanması aşamasında ve geniş bir popülasyona yönelik olarak gerçekleştirilecek“tarama”çalışmalarında belirli bir yöntemin standart olarak kullanılması gerekmektedir. Ülkemizde halen 550'nin üzerinde mamografi sistemi bulunmaktadır. Ancak hiçbir kullanıcı rutin kalite kontrollerini yada kabul testlerini yapmamaktadır. Bu testin amacı ülkemiz için rutin uygulamalarda ve kabul testlerinde kullanılabilecek standart bir protokolün hazırlanmasıdır. Bu prosedürler kullanılarak Ankara'da bulunan 1 8 farklı mamografi sisteminin kalite kontrol testleri yapılmıştır. 2004, 96 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MEASURMENT OF GLANDULER TISSUE DOSE AND IMAGE QUALITY ON MAMMOGRAPHY INVESTIGASTION AT DIFFERENT EXPOSURE PARAMETERS AND SYSTEMS Oya AKYOL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisor : Prof. Dr. Doğan BOR There are many protocols suggested different international organization regarding to routine quality control and acceptance test methods of mammography systems. Users may select the most apporiate method for their routine practices according to infra structure they have. Howewer if there is a need for national authority to establish protocol for licesing of invidual users or in case of a screening studies for a large populations. Use of standard protocol became is important. Currently, there are more than 550 mamography system use in Turkey. Howewer users implementing neither quality control nor acceptance on the other hand even the national authorities. The purpose this thesis is to establishment a standard protocol than can be used for quality control and routine tests on mammography systems. This procedures were implemented for 18 different mamography systems instoled at different places in Ankara. 2004, 96 pages Key Words : Mammography, quality control tests, acceptance tests, image quality