ON tipindeki Schiff bazlarının susuz çözücülerde bazı elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
The investigation of some electrochemical properties of the ON type Schiff bases in nonaqueus solvents
  1. Tez No: 150032
  2. Yazar: CANSEN KALE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ATAKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff base, cyclic voltammetry, chronoamperometry, ultramicro disc electrode, rotatingdisc electrode
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ON TİPİNDEKİ SCHIFF BAZLARININ SUSUZ ÇÖZÜCÜLERDE BAZI ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Cansen KALE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Orhan ATAKOL Çalışmada molekülleri üzerinde bir, iki ve üç tane azometin grubu bulunduran altı Schiff bazı sentezlendi. Bu Schiff bazlarının susuz MeCN ve DMSO içindeki bazı elektrokimyasal davranışları dönüşümlü voltametri (CV), kronoamperometri (CA), döner disk elektrot (DDE), ultramikro disk elektrot (UME) yöntemleri ile araştırıldı. Katodik bölgede (-1) ile (-1,8) V (Ag/AgCİ) arasında Schiff bazlarının azometin bağının indirgendiği görüldü. Azometin bağının belirtilen potansiyellerde tek elektron alarak indirgendiği ultramikro disk elektrot, döner disk elektrot ve kronoamperometri ile belirlendi. İndirgeme sonucunda tek azometin bulunduran Schiff bazlarının dimerleştiği, çok azometin bağı bulunduranların polimerleştiği gözlendi. 2004, 80 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Schiff bazı, dönüşümlü voltametri, kronoamperometri, ultramikro disk elektrot, dönerdisk elektrot
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF SOME ELECTROCHEMICAL PROPERTIES OF THE ON TYPE SCHIFF BASES IN NONAQUEUS SOLVENTS Cansen KALE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Orhan ATAKOL In this study six Schiff bases containing one, two and three azomethine groups were synthesized. The electrochemical behaviors of some of the Schiff bases were investigated by the use of cyclic voltammetry (CV), chronoamperometry (CA), rotating disc (RDE) and ultramicro disc electrodes (UME). The azomethine groups of the Schiff bases were found to be reduced between -1.00 and -1.8 V (Ag/AgCl). The chronoamperometric, ultramicro disc and rotating disc electrode data revealed that the reduction takes place with a one electron transfer at these potentials. The reduction process resulted in the formation of dimers in the case of one azomethine containing molecules and polymers when the Schiff base contains more than one azomethine group. 2004, 80 pages