Presleme basıncı ve süresinin zeytinyağının sterol bileşimi, oksidatif stabilite ve serbest asitlik düzeyine etkisi
Effect of pressing pressure and time on sterol composition, oxidative stability and free fatty acid level of olive oil
  1. Tez No: 150055
  2. Yazar: ASLI YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AZİZ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidasyon, presleme, serbest asitlik, steroller, zeytinyağı, Free fatty acid, olive oil, oxidation, pressing, sterols
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PRESLEME BASINCI VE SÜRESÎNİN ZEYTİNYAĞININ STEROL BİLEŞİMİ, OKSÎDATİF STABİLİTE VE SERBEST ASİTLİK DÜZEYİNE ETKİSİ \ Aslı YORULMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Ensititüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aziz TEKİN Araştırma 2003-2004 yılları arasında A.Ü.Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yağ Teknolojisi labaratuvarlarmda yürütülmüştür. Çalışmada presleme basıncı ve süresinin zeytinyağının sterol bileşimi, oksidatif stabilite ve serbest asitlik düzeyine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Aydın bölgesinden hasat edilen Memecik çeşidine ait zeytinler kullanılmış ve zeytin ezmesi farklı basınç (55.33 kg/cm2, 73.77 kg/cm2, 110.66 kg/cm2) ve sürelerde (60 ve 90 dk) susuz, daha sonra kalan yağlı prinaya su ilavesi (1:1) yapılarak preslenmiştir. Elde edilen zeytinyağı örnekleri analizler süresince -18°C'de muhafaza edilmiştir. Aynı zamanda sözkonusu parametrelerin yağ verimine olan etkileri de incelenmiştir. Bulgular, preslemede su ilavesinin, hem pres verimini hem de sterol miktarım artırdığım ortaya koymuştur. Preslemede uygulanan basmç artışı ise yağ verimiyle birlikte oksidatif stabiliteyi de artırmıştır. Süre uygulamasının sterol miktarını ve serbest asitliği sınırlı düzeylerde etkilediği tespit edilmiştir. 2004, 44 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF PRESSING PRESSURE AND TIME ON THE STEROL COMPOSITION, OXIDATIVE STABILITY AND FREE FATTY ACID LEVEL OF OLIVE OIL Ash YORULMAZ Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aziz TEKİN This research was conducted in Fats and Oils labs, of Food Engineering Dept, Faculty of Engineering, Ankara University, between 2003-2004. In this work, the effect of pressing pressure and time on sterol composition, oxidative stability and free fatty acid level of olive oil were investigated. For this purpose, olives, Memecik harvested in Aydm, were used as material and various pressure (55.33 kg/cm2, 73.77 kg/cm2, 110.66 kg/cm2) and times (60 min and 90 min) were applied on olive paste without adding water and on retained oily pomace after adding water (1:1). Obtained olive oil samples were kept -18°C during analyses. Meanwhile, the effects of those parameters on the oil yield were also determined. Results have shown that water addition has increased both oil yield and sterol content. Oxidative stability of olive oils and yield also increased with the higher pressures. However, longer time had limited effects on the sterol content and free fatty acid level. 2004, 44 pages