Tercan(Erzincan)- Aşkale(Erzurum) çevresi tersiyer istifinin paleontolojik incelenmesi ve faunanın M.T.A Müzesinde tanzimi
Paleontological investigations of tertiary sections in the Tercan (Erzincan)-Aşkale (Erzurum) and arangement of fauna in M.T.A Museum
- Tez No: 150070
- Danışmanlar: PROF. GÜLER TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Miocene, Tercan Region, Aşkale Region Gastrapoda, Pelecypoda, Tetis (Mediterranean), Exhibition in Museum İİ
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TERCAN (ERZİNCAN)- AŞKALE (ERZURUM) ÇEVRESİ TERSİYER İSTİFİNİN PALEONTOLOJİK İNCELENMESİ VE FAUNANIN M.T.A MÜZESİNDE TANZİMİ Meryem Aslı ÖZOĞUL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Güler TANER Bu çalışmanın ilk bölümü, Erzincan (Tercan) ve Erzurum (Aşkale) 'de yüzlek veren Neojen yaşlı birimlerin Mollusk Faunasına bağlı olarak paleontolojisini ve stratigrafisini ortaya koymaktadır. İnceleme alanında Gastrapoda sınıfına ait 5 tür, Pelecypoda sınıfına ait 14 tür ve 1 cins belirlenmiştir. Faunanın paleocoğrafik ve kronostratigrafik yayılımlannm incelenmesi sonucunda Alt - Orta Miyosen ortasına kadar yaydım gösterdiği anlaşılmaktadır. Tercan ve Aşkale Bölgesindeki katlar karşdaştırjldığında Tercan kireçtaşlannın Akitaniyen- Orta Burdigaliyen = Egeriyen- Eggenburgiyen, Aşkale'de bulunan Kemerkaya Formasyonun Akitaniyen- Geç Orta Burdigaliyen= Egeriyen - Otnangiyen yaşmda olduğunu ortaya çıkmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, örnekler modern müzecilik kavramına ve şartlarına göre tanzim edilmiş ve M.T.A. Genel Müdürlüğü Doğa Tarihi Müzesinde kaydedilmiştir. Kayıtlama ve dokümantasyon işlemi müzecilikte sergilemenin önemini açıkça göstermektedir. 2004, 101 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Miyosen, Tercan Bölgesi, Aşkale Bölgesi Gastrapoda, Pelecypoda, Tetis (Mediterranean), Müzelerde sergileme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PALEONTOLOGİCAL INVESTİGATİONS OF TERTIARY SECTIONS IN THE TERCAN (ERZURUM) - AŞKALE (ERZURUM) AND ARANGEMENT OF FAUNA İN M.T.A MUSEUM Meryem Aslı ÖZO?UL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: ProfDr. Güler TANER This study' s first part examined the paleontology on stratigraphy of the Neogene aged rock around Erzincan (Tercan) and Erzurum (Aşkale) region on the Mollusca fauna. Total 5 species from Gastrapoda Class and 14 species and lgenus from Plecypoda Class are examined in this region. In the result of examining of paleogeographic and chronostratigraphic widespreading of the taxa, they could be seen in the period of Lower- Middle Miocene. When the ages of Tercan and Aşkale Region are correlated it could be seen that Tercan Region is aged Akitanien- Middle Burdigalien= Egerien - Eggenburgien and Aşkale Kemerkaya Formation is aged Akitanien- Middle- Late Burdigalien=Egerien- Ottnangien. In the study's second part, these all species are arranged by the Modern Museum rules and they are catalogued in the M.T.A Natural History Museum. In the result of this part it is clear that cataloguing is very important in the museum exhibition. 2004, 101 pages