Rize yöresi orman cinsleri fillotrof mikrofungusları
  1. Tez No: 98078
  2. Yazar: FARUK SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELŞAD HÜSEYİNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rize, Orman Cinsleri, Fillotrof, Biyotrof, Patojen iv, Rize, Forest kinds, Phyllothroph, Biyotroph, Pathogen
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Rize yöresi orman ağaç ve çalılarında 106 tür fıllotrof mikrofungus bulunmuştur. Bunlar 46 genus ve 16 familyaya aittir. Fungi aleminin Eumycota divizyosunun ayrı ayrı alt divizyolarına göre bu türler şöyle dağılır: Ascomycotina-3 sınıf, 4 ordo, 6 familya, 9 genus ve 14 tür; Basidiomycotina~2 sınıf, 2 ordo, 4 familya, 6 genus ve 8 tür; Deuteromycotina-2 sınıf, 4 ordo, 6 familya, 3 1 genus ve 84 tür içermektedir. Orman cinslerinde fillotrofiar en çok Deuteromycotina üyeleri ile temsil edilmiştir. Bunlardan 84 tür ortaya çıkarılmıştır ve bunlar toplam fıllotrofların %78.9'u kadardır. Deuteromycotina içerisinde sayı ve tür çeşitliliği bakımından Coelomycetes sınıfı kendini göstermektedir, bu sınıfın üyeleri Deuteromycotid 'nın yarısından fazlasını içine almaktadır. Deuteromycotina mantarlarının geri kalan kısmı Hyphomycetales ordosuna aittir. Tuberculariales ordosundan sadece 2 tür bulunmuştur. Askuslu mantarların ortaya çıkarılan türlerinden çoğu (12 tür) Plectomycetes ve Loculoascomyceles üyeleridir. Plectomycetes sınıfından Erysiphaceae familyasının türlerine sık sık rastlanmaktadır ve yapraklarda külleme hastalığı oluşturmaktadırlar. Loculoascomyceles sınıfından Dothideales ve Melanommatales ordolarının türleri bulunmuştur. Pyrenomycetes sınıfının Diaporthales ordosu sadece 2 tür ile temsil edilmiştir. En az tür içeren Basidiomycotina subdivizyosu olmuştur, ancak burada ağaçların durumuna etki yapan pas mantarları önemli yer tutmaktadırlar. Fillotrofların tür içeriği genellikle biyotroflardan oluşmuştur (tüm fıllotrofların %82'si). Saprotrof ve patojen türler %18 lik bir oranda temsil edilmiştir. Araştırma sonucu 12 genus ve 81 tür ülkemizde ilk kez kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One hundred six species of phyllothrophs microfungi were found in Rize Province forest tree and shrubs. These are belonging to 46 genera and 1 6 family. These species are separeted according to different subdivisio of Eumycota divisio of Fungi kingdom like these: Ascomycotina- 3 classes, 4 orders, 6 families, 9 generas and 14 species; Basidiomycotina- 2 classes, 4 families, 6 generas and 8 species; Deuteromycolina- 2 classes, 4 orders, 6 families, 3 1 generas and 84 species. The phyllothrophs in forest kinds were represented with the most of member's Deuteromycotina. Eighty four species of these were found and these are 78.9% of total phyllothroph's. The Coelomycetes classes in Deuteromycotina appear itself from the point of view number and species, the members of this class have contained half more than Deuteromycotina. The rest of Deuteromycotina fungi are belong to Hyphomycetales order. Only two species were found from Tuber xulariales order. Most of Ascomycotina fungi determined (12 species) are the member of Plectomycetes and Loculoascomycetes. The members of Erysiphaceae from the class of Plectomycetes are often met and these constituted illness of Powdery mildews in leaves. The species of Dotludeales and Melanommalales orders from Loculoascomycetes were found. The Diaporlhales order of Pyrenomycetes were represented only two species. Basidiomycotina was the subdivisio contained the least species and Rust fungi influenced the situation of tree were important. The species content of phyllothrophs is generally constitute from biyotrophes (82% percent of them). Saprotroph and pathogen species were represented 18% rate. In the result of our investigation, 12 genera and 81 species were new recorded for our country.