2-aminotiyazol grubu içeren schiff bazları ligandları ile bunların metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterisation of 2-aminothiaozele schiff base ligands and their transition metal complexes
- Tez No: 150096
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Thiazole, metoxybenzaldehyde, nitrobenzothiazole, Schiff base, complex, Ni(II), Co(II), Cu(II). VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 2-AMİNOTÎYAZOL GRUBU İÇEREN SCHİFF BAZI LİGANDLARI ÎLE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Reyhan MURAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 47 Bu çalışmada, 2-hidroksi-3-metoksibenzaldehit ile 2-amino tiyazolün benzen ortamındaki reaksiyonundan 2-metil-6-[tiyazol-2-ilimino) metil] fenol (L,H) ligandı elde edildi. 2-nitrobenzaldehit ile 2-aminotiyazoIün benzen ortamındaki reaksiyonundan N-(2-nitrobenziliden) tiyazol-2-amin (L2) ligandı elde edildi. L]H ve L2 ligandlarının susuz etanol ortamında Ni(ÎI), Co(ÎI) ve Cu(II) asetat tuzları ile kompleksleri sentezlendi. Elde edilen ligand ve komplekslerin yapılan; İR, 'H-NMR, magnetik süsseptibilite, elementel analiz ve UV ile aydınlatıldı ve termal özellikleri araştırıldı. Bu verilerden faydalanılarak Ni(II), Co(II) ve Cu(II) komplekslerinin metal ligand oranı 1 : 2 mononükleer yapıda olduğu tespit edilmiştir. L^ ligandmm komplekslerinde, ligandın metale, (C=N) üzerindeki ortaklanmamış elektron çifti ile ve hidroksil grubu oksijeninden bağlandığı sonucuna varılmıştır. L2 ligandmın komplekslerinde ise Schiff bazı azot atomu ile muhtemelen yapıda bulunan su molekülü üzerindeki oksijen üzerinden kompleksin oluştuğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Tiyazol, Metoksibenzaldehit, Nitrobenzaldehit,Schiff bazı, Kompleks, Ni(II), Co(II), Cu(II). V
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERISATION OF 2-AMİNOTHIAOZELE SCHIFF BASE LIGANDS AND THEIR TRANSITION METAL COMPLEXES Reyhan MURAT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2004, Page 47 In this work, 2-methyl-6-(thiazole-2-yl-imino)methyl) phenol and N-(2- nitrobenzylidene) thiazole-2-amin ligands were synthesized from the reaction of 2-amino thiazole with 2-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde and 2-nitrobenzaldehyde respectively. Metal complexes of Ni(II), Co(II) and Cu(II) these ligands were synthesized in absolute ethanol. Structure of the ligands and their metal complexes were investigated by FT-IR, 1HNMR, UV-Vis. Spectroscopy, magnetic susceptibility micro analysis, melting point and thermal analysis. From these findings the structure of the complexes suggested. It was concluded that, all the metal complexes mononuclear and have 1:2 metal ligand ratios. Coordination of LjH ligand to metal were through to be from hydroxyl oxygen and Schiff base - ON-. On the other hand L2 ligand coordinated to metal ions from Schiff base -ON- and O atom of water molecule coordinated to metal ions.