Malzeme ve geometrik bakımdan lineer olmayan çok katlı uzay çerçevelerinin optimum boyutlandırılması
Optimum design of multi storey spaces frames, materially and geometrically non-linear
- Tez No: 150097
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÜLKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzay çerçeve, malzeme ve geometrik, lineer olmayan davranış, burkulma ve optimizasyon. XII, Space frame, materials and geometrically, non linear behaviour, buckling and optimization XIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Doktora Tezi MALZEME VE GEOMETRİK BAKIMDAN LİNEER OLMAYAN ÇOK KATLI UZAY ÇERÇEVELERİN OPTİMUM BOYUTLANDIR1LMASI Yüksel ESEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa, 96 Yapısal optimizasyon konusunda yapılan çalışmalar genellikle yapıların lineer elastik bölgedeki davranışlarını göz önüne almakta ve lineer olmayan bölgedeki yük taşıma kapasiteleri ihmal etmektedir. Çelik ve alüminyum gibi hafif yapı malzemeleri ile teşkil edilen uzay çerçevelerde büyük deplasmanların ve malzeme nonlineerliğinin göz önüne alınması büyük bir mühendislik problemidir. Bu amaçla geometrik ve malzeme olarak lineer olmayan davranışlar birlikte dikkate alınarak uzay çerçevelerin statik ve dinamik etkiler altında optimizasyonu gibi kompleks problemlerin çözümleri elde edilmelidir. Bu tezde sismik yüklere maruz, uzay çerçevelerin malzeme ve geometrik olarak iineer olmayan davranışları birlikte göz önüne alınarak optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyon işleminde burkulma, gerilme ve plastik şekil değiştirme gibi sınırlayıcılar dikkate alınmıştır. Amaç fonksiyonu olarak hacmin minimizasyonu seçilmiştir. Nümerik uygulama için üç farklı uzay çerçeve kullanılmıştır. Sismik yük olarak 13 Mart 1992 Erzincan depreminin üç ivme bileşeni dikkate alınmıştır. Dinamik çözümlerde başlangıç büyüklükleri statik yüklemelerden eide edilmiştir. Çözümler ANSYS paket programının APDL kodiama dili yardımıyla macro (ait program) yazılarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis OPTIMUM DESIGN OF MULTI STOREY SPACES FRAMES, MATERIALLY AND GEOMETRICALLY NON-LINEAR Yüksel ESEN Fıral University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2004, Page, 96 The structural optimization studies carried out mainly consider the linear-elastic behaviour of the structures and ignore the reserve of resisting loads in nonlinear region. It is very important problem for engineering that to be considering of large deflections and nonlinearty of material in space frames constructed through light structure materials such as steel and aluminium. Thus, solutions of complex problems such as optimization of space frames under static and dynamic loads must be obtained by considering geometrically and materially nonlinear behaviours. In this thesis, considering materially and geometrically nonlinear behaviours carried out optimization of space frames exposed to seismic loads. In optimization technique used in study, buckling, stress, and plastically strain constraints was taken into consideration. Minimising volume was selected as objective function. Three different space frames were used for numerical application. Three component of acceleration of Erzincan earthquake on 13 March 1992 was used as seismic load. Initial values in dynamic solutions were obtained from static loads. Solutions were found by preparing macro (subroutine) in APDL coding language of ANSYS packed program.