Doğal zeolitlerin pestisit gideriminde kullanılabilirliğinin araştırılması
The investigation of usibility of natural zeolite
  1. Tez No: 150299
  2. Yazar: ÖZGE ÖZBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSAMETTİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, malathion, HPLC, adsorpsiyon, zeolit, klinoptilolit, Pesticide, malathion, HPLC, adsorption, zeolite, clinoptilolite
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Doğal zeolitler yüksek iyon değiştirme, nem alma/koruma ve pestisit adsorplama özellikleri ile tarımda, çoğunlukla kil bakımından fakir topraklarda, toprağın iyileştirilmesi ve tarımsal mücadelede yaygın biçimde kullamlmaktadır. Doğal zeolitlerin endüstriyel, tarımsal ve çevre uygulamalarındaki gelişmeleri; seçimlilik, iyon değiştirme kapasitesi ve kullanım etkinliği konularım gündeme taşımıştır. Bu çalışmada Manisa-Gördes yöresinde geniş rezerve sahip klinoptilolitin doğal biçiminin, tarımda yaygın olarak kullanılan sentetik organik pestisitler sınıfından malathion adsorbsiyonu incelendi. Doğal klinoptilolitin mineralojik (XRD,SEM) ve kimyasal yapısı incelendi. Doğal klinoptilolitin malathion adsorpsiyonunu etkileyen parametreler (partikül boyutu, temas süresi, başlangıç malathion derişimi, başlangıç çözelti pH'ı,) belirlendi. Adsorpsiyon mekanizması ve kinetiği Langmuir ve Freundlich izotermleri kullanılarak irdelendi. Denemeler Batch Yöntemiyle gerçekleştirildi ve analiz için HPLC cihazı kullanıldı. Denemeler sonunda en yüksek malathion adsorpsiyonunun 150-200 um boyutunda gerçekleştiği, 150,0 mg/L'lik derişimde maksimum adsorpsiyon değerine ulaşıldığı, malathion adsorpsiyonunun maksimum düzeyde pH 6,0'da gerçekleştiği ve adsorpsiyonun dengesinin 30 dakikada oluştuğu gözlendi. Yöntemin tekrarlanabilirliği 5 paralel ölçüm için, gram zeolit basma adsorbe olan malathion miktarı ortalama 16,4 mg/L'dir. Bağıl standart sapma (BSS) % 4,82'tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Natural zeolites have been used vastly in agriculture to improve soil qualities and to fight again insects because their high ion exchange capacity, humidity taking/conserving potential and adsorptive properties versus pesticides. The ion exchange capacity, selectivity and effective usage of the zeolites were arised due to the evaluation of their industrial, agricultural and environmental. In this work, the malathion sorption effectiveness of Manisa-Gördes natural clinoptilolite which present a vast reserve was studied. The mineralogical (XRD, SEM) and chemical structures of natural clinoptilolite were carried out. The optimal adsorption conditions (particle size, contact time, initial malathion concentration, initial pH and solid/liquid ratio) were outlined. Adsorption mechanism and kinetics of malathion were investigated using Langmuir and Freundlich isotherms. The Batch method was used for all experiments and malathion analysis made by HPLC. Experimental results show that, the optimum adsorption was realized at particle size of 150-200 um, maximal removal taken place at 150.0 mg/L malathion concentration and at pH 6.0 and the equilibrium was established at 30 min. The reproducibility of adsorption method was found 16.4 mg/L malathion/clinoptilolite for five measures. Relative standard deviation was determined 4.82 %.