Mixed integer linear programming and syncronization problem in transportation
Karma tamsayılı doğrusal programlama ve ulaştırmada senkronizasyon problemi
- Tez No: 150308
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Senkronizasyon problemi, Zaman Çizelgesi, Tamsayılı Doğrusal Programlama, Synchronization problem, Timetable, Integer Linear Programming
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışmada, optimizasyon teknikleri arasında önemli bir yer tutan doğrusal programlama ve tamsayılı doğrusal programlama ele alınarak ulaştırmada senkronizasyon problemi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu çalışmanın amacı; verilen bir ulaştırma ağı içinde, farklı rotaların birleştiği belirli transfer noktalarında eşzamanlı araç varış sayılarının maksimize edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, problem karma tamsayılı doğrusal programlama problemi şeklinde formüle edilerek, maksimum sayıda eşzamanlı varışın gerçekleşmesini sağlayacak zaman çizelgesinin oluşturulması üzerinde durulmuştur. Problemin çözümüne yönelik olarak, sezgisel bir algoritma kullanılarak program geHştirilmiştir. Uygulamada, senkronizasyon probleminin yaşandığı deniz ulaştırması ele alınarak, çözüme katkıda bulunabilecek uygulanabilir sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we focused on synchronization problem in transportation by handling linear programming and integer linear programming which have a crucial place among the optimization techniques. The aim of this study is to maximize the number of simultaneous vehicle arrivals at definite transfer points where various routes are connected of a given transportation network. On the way of such a purpose, we focused on creating a timetable providing maximum simultaneous arrivals by formulating the problem as a mixed integer linear programming problem. Aiming at the solution of the problem, a program was developed through the use of a heuristic algorithm. In application; sea transportation, where the synchronization problem had been encountered, was handled and applicable outcomes to contribute to the solution were obtained.