Sakız ve Karya tipi koçların sperma kalitesinde meydana gelen mevsimsel değişimler üzerine bir araştırma
A study on seasonal changes in sperma quality of chios and karya type rams
  1. Tez No: 150404
  2. Yazar: ONUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Chios, Karya type, sperma concentration, ejeculate volume, seasonal changes, Chios, Karya type, sperma concentration, ejeculate volume, seasonal changes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz Sakız ve Karya Tipi Koçların Sperma Kalitesinde Meydana Gelen Mevsimsel Değişimler Üzerine Bir Araştırma Bu çalışmada Sakız ve Karya tipi koçların sperma özellikleri üzerine mevsim, genotip ve yaş gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır. Toplanan sperma örnekleri ejakulat hacmi, kitle hareketi, ölü spennatozoit oranı, spermatozoit yoğunluğu, ejakulattaki toplam spermatozoit sayısı ve anormal spermatozoit oranı, ve baş, orta kısım ve kuyruk bozuklukları bakımından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar Sakız ve Karya tipi koçların sperma üretiminin yıl boyunca devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte sperma özelliklerinde mevsimsel bir değişim olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Sakız ve Karya tipi koçların yıl boyunca aşımda kullanılması olanaklı görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Sakız, Karya tipi, spermatozoit yoğunluğu, ejakulat hacmi mevsimsel değişimler. ABSTRACT A Study on Seasonal Changes in Sperma Quality of Chios and Karya Type Rams In this study the effect of season, age and genotype on the sperma characteristics of Chios and Karya type rams were investigated. Collected sperma samples were evaluated with respect to volume, progressive sperm motility, percentage of dead spermatozoa, sperm concentration, total number of spermatozoa per ejeculate, percentage of abnormal spermatozoa and head, middle piece and tail abnormalities. Results indicated that sperma production of Chios and Karya type rams continued during the year. However, sperma characteristics showed a seasonal fluctuation. Moreover, Chios and Karya type rams can be used for mating during the whole year.
Özet (Çeviri)