Remote control using RF
RF ile uzaktan kontrol
- Tez No: 150448
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ÖZMEHMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan kontrol, akıllı antenler, anahtarlanabilir parazitik antenler, Remote control, smart antennas, switched parasitic antennas
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
rv ÖZET Bu tezde sayısal, kablosuz, uzaktan kontrol sistemleri ve yayın yönünü bulan antenler incelenmiştir. Günümüzde kontrol sistemleri mikrodenetleyici tabanlı hale gelme eğilimindedir. Eğer uzaktan kontrol sisteminin parçalan mikrodenetleyici tabanlı ise bu parçalar arasındaki haberleşme şekli sayısal olacaktır. Sayısal bir haberleşme sistemindeki temel problemler kapasite ve performanstır. Kapasite ve performansı iyileştirmek için ise zaman, frekans veya uzaysal bölgedeki çoklama tekniklerinden yararlanılır. Akıllı antenler de uzaysal bölgedeki çoklama tekniklerinden bir tanesidir. Akıllı antenlerin özelliği kullanıcı işaretlerinin geliş yönünü algılayarak, buna göre kendi ışıma desenini ayarlaması ve bu sayede servisin kalitesini iyileştirmesidir. Daha önce sıkça kullanılmış birçok akıllı anten tipi mevcuttur. Bu çalışmada ise geliş yönünü tahmin etmek için anahtarlanabilir parazitik antenler tercih edilmiştir. Anahtarlanabilir parazitik antenlerin performans karakteristikleri teorik ve deney sonuçlan kullanılarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT This study is related to the digital, wireless, remote control systems and radio direction finding antennas. Nowadays, control systems tend to be microcontroller based. If the sections of the remote control system are microcontroller based, the communication method between these sections is digital. The main concerns in digital communication system are capacity and performance. To increase capacity and performance, frequency division, time division or spatial division multiple access techniques are used. Smart antennas are a type of spatial division multiple access techniques. These antennas estimate the direction of arrival of the user signals and adapt its radiation pattern to enhance quality of service. There are various smart antenna types, which are widely used, but in this work, to estimate the direction of arrival, the switched parasitic antenna is chosen. The performance characteristics of the switched parasitic antenna are investigated and explained by using theoretical and experimental results.