Bazı sebze türlerinde fide yetiştirme ortamı olarak tütün tozu kompostunun saf ve değişik oranlarda kullanılabilirliği
Investigation of potential use of tobacco waste compost as pure and mixtures of vegetable seedling growing media
  1. Tez No: 150488
  2. Yazar: AYŞEGÜL DURUKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAİF GEBOLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün tozu kompostu, domates, biber, patlıcan, hıyar, fide, ağır metal, Tobacco waste, compost, tomato, pepper, eggplant, cucumber, seedling, heavy metal
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, tütün atığından elde edilen kompostun değişik organik ve inorganik materyaller ile karıştırılarak fide yetiştiriciliğinde kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla tütün atığından elde edilen kompost; torf, perlit, pomza taşı, ahır gübresi ve bıldırcın gübresi ile karıştırılmıştır. Denemede kontrol uygulaması olarak ta torf kullanılmıştır. Hazırlanan ortamlarda domates, biber, patlıcan ve hıyar fideleri yetiştirilmiştir. Denemede fide özelliklerinin yanında ortamlarda ve yetiştirilen fidelerde ağır metal ve bitki besin elementleri belirlenmiştir. Ayrıca ortamların reaksiyonu, tuzluluğu ve tütün atığından kaynaklanabilecek tütün mozaik virüsü (TMV) analizleri yapılmıştır. Deneme sonucunda fide yetiştiriciliğinde en uygun ortam olarak torf belirlenmiştir. Tütün tozu kompostunda fide gelişimi çok yavaş olmuştur. Kompostta pH ve EC ölçümleri uygun seviyelerde bulunmuştur. Tüm ortamların bitki besin elementlerince zengin ve ağır metallerden özellikle Cd ve Pb bakımından toksik sınırın altında oldukları görülmüştür. Tütün atığında ve kompostta tütün mozaik virüsü (TMV)'ne rastlanmamıştır. Yürütülen çalışma sonucunda tütün tozu kompostunun fide yetiştiriciliği için uygun bir ortam olmadığı, ancak yüksek besin elementi içeriği ve düşük ağır metal içeriği nedeniyle sebze tarımında organik madde olarak kullanımının yaralı olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
We investigated potential use of compost obtained from tobacco waste for seedling growth. For this purpose, tobacco waste was mixed with organic and inorganic materials such as peat, perlite, pumice, cattle manure and quail manure. Peat was used as control. Tomato, pepper, cucumber and eggplant seedlings were planted on these media. In addition to seedling properties, heavy metal and plant nutrient contents of media and seedlings grown were determined. Also, pH changes, EC level and TMV infections which might come from tobacco waste were measured for possible contamination due to the tobacco waste in all media. Results of our study showed that torf was the best medium for seedling growth. Seedling growth on tobacco waste was relatively weak compared to all other media. Tobacco compost contained optimal pH and EC levels. All media were rich in mineral nutrients and had heavy metals (especialy Cd and Pb) below toxic level. TMV was not found in tobacco compost used in this study. Our study suggests that tobacco waste is not a suitable compost for seedling growth. However, this compost can be used as organic material for vegetable production due to its high mineral nutrient and low heavy metal content.