Cobitis aurata (cypriniformes; Cobitidae)'nın bağırsak epitelyumunun ince yapısı
The ultrastructure of the gut epithelium of the Cobitis aurata (cypriniformes; Cobitidae)
- Tez No: 150487
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MENDERES SUİÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cobitis aurata, Smdirim kanalı, İnce yapı, Anatomi ve histoloji, Cobitis aurata, Digestive tract, Ultrastructure, Anatomy and histology
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Cobitis aurata (Cypriniformes; Cobitidae)'NlN BAĞIRSAK EPİTELYUMUNUN İNCE YAPISI Emel ATALAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 47 Sayfa Danışman : Yrd. Doç.Dr. Menderes SUİÇMEZ Jüri : Doç. Dr. Yusuf KALENDER Jüri : Doç. Dr. Abdullah HASBENLİ Jüri : Yrd. Doç. Dr. Menderes SUİÇMEZ Cobitis aurata'mn. sindirim kanalının anatomi, histoloji ve ince yapısı, ışık, Scanning Elektron Mikroskobu (SEM) ve Transmission Elektron Mikroskobu (TEM) ile araştırıldı. Histolojik yapısı dört tabakadan ibarettir: mukoza, submukoza, muskularis ve serosa. Ösofagus mukozası, farklılaşmamış bazal epitel hücreleri, mukus hücreleri ve yüzey epitel hücrelerinden oluşur. Kardiak bölgede ağ şeklinde katlanmalara, fundik ve pilorik bölgede boyuna katlanmalara sahip J şeklinde mide gözlendi. Epitelyum, sadece epitel kısımlarında PAS (+) reaksiyon veren tek tabakalı silindirik epitel hücrelerine sahiptir. Büklümlü tüp şeklindeki bağırsak, apikal yüzeyde mikrovillus tabakası ihtiva eden tek katlı silindirik epitel hücreleri ile kuşatilmıştır. Ösofagus ve midenin duvarı kaim kas tabakasından dolayı bağırsağın duvarından daha kalındır. Midenin submukozasında çok sayıda gastrik bezler varken bağırsakta çok sayıda goblet hücreleri vardı. Ancak midenin pilor bölgesinde gastrik bezler bulunmamaktadır. Buna ilave olarak mide ile bağırsak arasında pilorik keseler yoktu. Mikrovilluslu enterosistler granüllü endoplazmik retikulum, ribozom ve yuvarlak yapılar içermektedir. Gastrik bezler iyi gelişmiş golgi aparatına sahiptir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE ULTRASTRUCTURE OF THE GUT EPITHELIUM OF THE Cobitis aurata (Cypriniformes; Cobitidae) Emel ATALAR Gaziosmanpaşa University Graduate School Natural and Applied Science Department of Biology Science Masters Thesis 2004, 47 Pages Supervisor : Assist. Prof. Dr. Menderes SUİÇMEZ Jury: Assist Prof. Dr. Yusuf KALENDER Jury : Assist. Prof. Dr. Abdullah HASBENLİ Jury : Assist. Prof. Dr. Menderes SUİÇMEZ The anatomy, histology and ultrastructure of the digestive tract of the Cobitis aurata were investigated using light, Scanning Electron Microscope (SEM) and Transmission Electron Microscope (TEM). The histological structure consists of four layers: mucosa, sübmucosa, muscularis and serosa. The esophageal mucosa consists of undifferentiated basal epithelial cells, mucous cells and surface epithelial cells. It was observed that the J-shaped stomach had meshwork folds in cardiac region, longitudinal folds in fundic and pyloric region. A single layer of the columnar cells, which are PAS positive only in their apical portions, forms the epithelium. The convoluted tube-shape intestine is lined by simple columnar epithelial cells, which are a layer of microvilli at the apical surface. The wall of the esophagus and stomach are thicker than that of intestine because of the thick muscle layer. There were numerous goblet cells in the intestine while there were numerous gastric glands in the submucosa layer of the stomach, but no present pyloric region of the stomach. In addition, there were not pyloric caeca between the stomach and intestine. The enterocytes with microvilli contained rough endoplasmic reticulum, ribosomes and rounded bodies, and the gastric cells contained a well-developed Golgi apparatus.