Jersey sığırlarının süt ve döl verim özelliklerine ait varyans bileşenleri ve genetik parametrelerinin tahmini
Estimation of variance components and genotypic parameters of milk yields and reproductive traits for Jersey cattle
- Tez No: 150489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt verim özellikleri, döl verim özellikleri, varyans bileşenleri, kahrım derecesi, genotipik korelasyon, fenotipik korelasyon, Jersey, Milk production traits, reproductive traits, variance component, heritability, genotypic correlation, phenotypic correlation, Jersey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Jersey ırkı sığırların bazı süt verim özellikleri (305-gün süt verimi, laktasyon süresi, kuruda kalma süresi) ve döl verimi özellikleri (buzağılama aralığı, servis periyodu) ile ilgili kalıtım dereceleri ve bu özellikler“arasındaki genotipik ve fenotipik korelasyonların tabjtnin edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Karaköy Tarım İşletmesinde yetiştirilen Jersey sürüsüne ait 1984-2000 yılları arasındaki süt ve döl verimi kayıtlan kullanılmıştır. Süt ve döl verim özelliklerine etki eden faktörler ”Minitab-Versiyon 12“ istatistik programı ile ön analizleri yapılmıştır. Varyans bileşenleri ve genotipik parametreler ”ASREML (Gilmour, 1997)"ıslah programı kullanılarak tahmin edilmiştir. Süt verim özelliklerinden 305-gün süt verimi, laktasyon süresi ve kuruda kalma süresine ait genel ortalamalar sırasıyla 3096,1 + 18,20 kg, 301,7±1,10 gün ve 71,0 + 0,99 gün olarak tespit edilmiştir. Döl verim özelliklerinden buzağılama aralığı ve servis periyoduna ait genel ortalamalar sırası ile 369,2+ 1,86 gün ve 94,9+ 1,90 gün olarak hesaplanmıştır. 305-gün süt verimi, kuruda kalma süresi ve laktasyon süresi, buzağılama aralığı ve servis periyodu ile ilgili kalıtım dereceleri sırası ile Q,37 + 0,08s 0,002 + 0,031 ve 0,041 ± 0,035, 0,01 6 ± 0,04 ve 0,048 ± 0,05 olarak tespit edilmiştir.11 Süt verimi ile laktasyon süresi arasındaki, genotipik korelasyon 0,43 olarak bulunurken, bu özellikler arasındaki fenotipik korelasyonun (0,29) olduğu saptanmıştır. Süt verimi ile kuruda kalma süresi arasında 0,23 kadar genotipik korelasyon bulunurken, aynı özellikler arasında (0,08) fenotipik korelasyon tespit edilmiştir. Laktasyon süresi ile kuruda kalma süresi arasında ise 0,012 kadar genotipik korelasyonun olduğu saptanırken, fenotipik korelasyonun (-0,5) olduğu tespit edilmiştir. İncelenen döl verim özelliklerinden servis periyodu ile buzağılama aralığı arasında yüksek fenotipik korelasyon 0,98 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, servis periyodu ve buzağılama aralığı arasındaki genotipik korelasyonun da yüksek 0,96 olduğu belirlenmiştir. Süt verimi ile buzağılama aralığı arasındaki genotipik korelasyon 0,70 olarak bulunurken, daha düşük ve pozitif (0,096) fenotipik korelasyon tespit edilmiştir. 305 gün süt verimi ile servis periyodu arasındaki genotipik ve fenotipik korelasyonlar ise 0,63, 0,10 olarak tespit edilmiştir. Laktasyon süresi ile servis periyodu arasında genotipik korelasyon (0,96) olarak belirlenirken, aynı özellikler arasında pozitif ve daha küçük (0,007) fenotipik korelasyon tespit edilmiştir. Laktasyon süresi ile buzağılama aralığı arasındaki genotipik korelasyon 0,90 olarak hesaplanırken, fenotipik korelasyonun 0,18 olduğu belirlenmiştir. Kuruda kalma süresi ile buzağılama aralığı arasında pozitif olarak hesaplanan genotipik ve fenotipik korelasyonlar sırası ile 0,64 ve 0,69'dur. Kuruda kalma süresi ile servis periyodu arasındaki fenotipik korelasyonun (0,65) olduğu bulunurken, bu iki özellik arasındaki genotipik korelasyon (0,00) olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to estimate the heritabilities, the genotypic and phenotypic correlations between some milk production traits (305-day milk yield, lactation length, dry period) and reproductive traits (calving interval, service period) in Jersey cows were investigated. The data relating to milk yield traits and reproductive traits in the period of 1984-2000 of a Jersey herd at Karaköy State Farm used, preliminary analyses were performed to identify significant fixed effects on milk yield traits and reproductive traits using Minitab (Version 12) statistical program. Estimation of variance components and genotypic parameters for rpilk yield traits and reproductive trafts were obtained by using ASREML (Gilmour, 1997) breeding program. Means for 305, day milk yield, lactation length and dry period were determined as 3096,1 ±18,20 kg, 301,7+1,10 days and 7 1,0 ±0,99 days, respectively. Mean values of calving interval, service period were 369,2 ± 1,86 days, 94,9 ± 1,90 days, respectively. The heritabilities for '305 day milk yield, length dry period, lactation length, calving interval and service period were estimated as 0,37 + 0,08, 0,0027 ±0,031, 0,041 9 ±0,035, 0,0 1 6 + 0,04 and 0,048 + 0,05, respectively.IV The genotypic correlations between 305 day milk yield, length dry period and lactation length were estimated to be 0,23 and 0,43, while the phenotypic correlations between the 305-day milk yield, length dry period and lactation length estimated to be 0,08 and 0,29, respectively. The genotypic correlations between lenght dry period and lactation length estimated to be 0,012, while the phenotypic correlations between length dry period and lactation length was -0,5. Among the reproductive traits investigated, the highest phenotypic correlations were observed between service period and calving interval (0,98). İn addition, a highly genotypic correlation (0,96) was found between service period and calving interval. The genotypic correlation between 305-day milk yield, calving interval was estimated to be 0,70, while the phenotypic correlation between 305-day milk yield, calving interval were 0,096. In addition, the genotypic and phenotypic correlations between 305- day milk yield, service period were estimated to be 0,63 and 0,10, respectively. The genotypic correlation between lactation length and calving interval estimated to be 0,90, while phenotypic correlations between lactation length, calving interval were 0,18. Also, the genotypic and phenotypic correlations between lactation length, service period were 0,96 and 0,007, respectively. The genotypic correlations between dry period, calving interval and service period were estimated to be 0,64 and 0,00, respectively. In addition, phenotypic correlations between dry period, calving interval and service period were estimated to be 0,69 and 0,65, respectively.