Gamow-Teller etkileşmesinin öz uyumlu biçimde incelenmesi
The self-consistent investigation of the Gamow-Teller interaction
- Tez No: 150547
- Danışmanlar: PROF.DR. ATALAY KÜÇÜKBURSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beta Bozunumu, Gamow-Teller Rezonansı, Beta Decay, Gamow-Teller Resonance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
IV GAMOW-TELLER ETKİLEŞMESİNİN ÖZ UYUMLU BİÇİMDE İNCELENMESİ Oya Kimyonok Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA ÖZET Bu çalışmada nükleonlar arasındaki yük değişimli spin-spin kuvvetleri (Gamow-Teller kuvvetleri) Salamov-Pyatov yöntemine dayanarak ortalama alan potansiyeli ile özuyumlu biçimde bulundu. Elde edilen Hamilton operatörü ile Gamow-Teller beta bozunumu problemi Kaotik Faz Yaklaşımında (RP A), çözülerek küresel çekirdeklerde Gamow-Teller Rezonansının (GTR) özellikleri incelendi. Buna ilave olarak taban durumları arasındaki Gamow-Teller beta geçişleri için ft değerleri hesaplandı. Kullanılan bu yöntemde ortalama alan potansiyeli parametreleri dışında hiçbir ilave parametre kullanılmadı. 112124Sb izotoplarında Gamow-Teller Rezonansının enerjisinin kütle numarasına bağlılığı incelendiğinde, yapılan bir çok deneylerde görüldüğü gibi, kütle numarasının artmasıyla Gamow-Teller Rezonansının enerjisinin azaldığı tespit edildi. Ortalama alan potansiyeli parametreleri dışında hiçbir ilave parametre kullanılmamasına rağmen, bir çok çekirdeğin taban durumları arasında Gamow-Teller beta geçişleri için hesaplanan log(ft) değerleri deneysel değerlerle uyum içinde olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
THE SELF-CONSISTENT INVESTIGATION OF THE GAMOW-TELLER INTERACTION Oya Kimyonok Physics Department, M. S. Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA SUMMARY In this study, the spin- spin interactions with charge-exchange between nucleons (Gamow- Teller interactions) have been obtained self-consistently based on the Pyatov-Salamov method. The properties of the Gamow-Teller resonance (GTR) in the spherical nuclei have been investigated by solving the beta decay problem in Random Phase Approximation (RPA) with the help of the resulting Hamiltonian operator. Moreover, the log(ft) values have been calculated for the Gamow-Teller transitions between the ground states. In this method considered here, any parameters except for the average field potential parameters have not been used. It has been established that as seen in many experiments performed, the energy of the Gamow-Teller resonance decreases with the increase of the mass number when the dependence of the energy of the Gamow-Teller resonance in the U2124Sb isotopes on the mass number has been studied. It has been seen that the log(ft) values calculated for the Gamow-Teller beta transitions in the ground states of many nuclei were in agreement with the experimental values although any additional parameters except for the average field potential parameters have not been used.