Parçacık-parçacık kuvvetlerinin iki nötrinolu çift beta geçişlerine etkisinin incelenmesi
Investigation for the effect of particle-particle forces in two-neutrino beta decay
- Tez No: 150548
- Danışmanlar: PROF.DR. ATALAY KÜÇÜKBURSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nuclear Matrix Element, Two Neutrino Double Beta Decay
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
IV PARÇACIK - PARÇACIK KUVVETLERİNİN İKİ NÖTRİNOLU ÇİFT BETA GEÇİŞLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Arslan ÜNAL Fizik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı : Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA ÖZET Bu çalışmada nükleonlar arasında yük değişimli spin-spin etkileşmesi, hem parçacık- delik hem de parçacık-parçacık kanalında Woods-Saxon potansiyeli kullanılarak Kuasi Kaotik Faz Yaklaşımı (QRPA) yöntemi ile incelendi. Nükleer yapının deformasyonlu durumları dikkate alınarak iki nötrinolu çift beta bozunumunun Nükleer Matris Eleman (NME)'ları hesaplandı. Bu hesaplamalar ana ve ürün çekirdeklerin taban durumlarının aynı ve farklı olduğu durumlar için gerçekleştirildi. Bulunan sonuçlar deneysel değerlerle karşılaştırıldı. Hesaplamalar nükleonlar arasında parçacık-parçacık kanalında Gamow-Teller (G-T) etkin etkileşmesi göz önüne alındığında hesaplanan NME'larının değerleri azaldığını gösterdi. Fakat bu azalma bazı çekirdekler için bulunan teorik değerlerin deneysel değerlerle uyum sağlaması için yeterli olmadı. İncelenen bazı çekirdekler için hesaplanmış NME'lanrının değerleri deneysel değerlerle uyum içinde olmasına rağmen, diğer çekirdekler için hesaplanmış söz konusu değerler deneysel değerlerden 3-5 kat daha büyüktür. Bu farklılık, iki parçacık-iki delik etkileşmesini ve QRPA yönteminde harmonik terimleri göz önüne alınarak giderilebileceği düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler : İki Nötrinolu Çift Beta Geçişi, Nükleer Matris Elemanı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION FOR THE EFFECT OF PARTICLE-PARTICLE FORCES IN TWO-NEUTRINO BETA DECAY Arslan ÜNAL Physics Department, M. S. Thesis, 2004 Thesis Supervisors: Prof. Atalay KÜÇÜKBURSA SUMMARY In this study, spin-spin interaction with charge-exchange among to nuclei is investigated in the particle-hole and particle-particle channel using Woods-Saxon potential through Quasi Random Phase Approximation (QRPA). Nuclear Matrix Elements (NME) of two-neutrino double beta decay are calculated by taking into the account deformation cases of nuclear structure. The calculations are carried out for the mother and daughter nuclei having the ground states same and different cases. The calculations indicated that estimated value of NME decrease when Gamow-Teller (G-T) effective interaction is taken in the account the particle-particle channel among the nucleons. But the decrease is not sufficient to provide agreement between predicted theoretical values and experimental values for some nuclei. Although the calculation values for some of the investigated nuclei are in agreement with the experimental results, the values of some other investigated nuclei are higher than in 3-5 order from experimental values. We think that the difference can be removed by considering two particle-two hole interactions and harmonic terms in the within QRPA method.