Skaler alan kaynaklı bazı kozmolojik modeller ve özellikleri
Some cosmological models with scalar field and properties
  1. Tez No: 150734
  2. Yazar: ERTUĞRUL KANMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Skiler Alan, İdeal Akışkan, Isı Akısı, Einstein alan denklemleri, Kozmolojik Sabit, Gödel Metriği, Kozmolojik Modeller, Kozmik Microdalga Fon Anizotropisi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
oz Bu tezde, rotasyon yapan bir evrenin evrim işlemlerinin ilk basamaklarında etkin olduğuna inamlan skaler alan ile ısı akısı ve ideal akışkanın davranışını ve kozmolojik özellikleri incelenmektedir. Bu amaçla; Gödel metriği ile tanımlanan rotasyon yapan evreni dolduran ideal akışkan, skaler alan ve ısı akısı karışımından oluşan bir kozmik madde dağılımı için kozmolojik sabit içeren Einstein alan denklemleri elde edilerek çözümler aranmıştır. Çözümler, rotasyon yapan bir evrende kozmolojik sabitin skaler alan ile bir bağlantısı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, skaler alanın varlığında ve yokluğunda ideal akışkan madde dağılımının davranışı ve diğer fiziksel özellikleri ile asimptotik davranışları tartışılmıştır. Özellikle skaler alanın; kozmik mikrodalga fon ışınım anizotropisi, kozmolojik sabit ve kozmik madde dağılımı ile etkileşimleri irdelenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the behaviour of the scalar field with heat flux and perfect fluid which are believed that they are active at the early era af the evolution processes of the rotating universe, and their cosmological properties are investigated. For this purpose, Einstein's field equations containing cosmological constant are obtained and their solutions are searched for the cosmic matter distribution composed of the compound of perfect fluid, scalar field and heat flux, filling rotating universe defined by Gödel metrics. Solutions indicate that scalar field is related to cosmological constant in the rotating universe. Furthermore, the behaviour of the matter distribution of perfect fluid and other physical properties are discussed with the asymptotic behaviours in the existance and absence of scalar field. Especially, the interactions of scalar field with the cosmic microwave background radiation anisotropy, cosmological constant and the distribution of cosmic matter are tried to studied. Key Words : Scalar Field, Perfect Fluid, Heat Flux, Einstein 's Field Equations, Cosmological Constant, Gödel's Metrics, Cosmological Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy. n