Kütleli (massive) skaler alan kaynaklı bazı kozmolojik modeller ve özellikleri
Some cosmological models with massive scalar field and features
  1. Tez No: 170523
  2. Yazar: SEZGİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kütleli Skaler Alan, Isı Akısı, İdeal Akışkan, Kozmolojik Sabit, Gödel Modeli, Kozmolojik Modeller, Kozmik Mikrodalga Fon Amzotropisi, Massive Scalar Field, Heat Flow, Perfect Fluid, Cosmolojical Constant, Gödel Model, Cosmolojical Models, Cosmic Microwave Background Anisotrojpy. n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz Bu tezde; ideal akışkan, ısı akısı ve kütleli skaler alan ile dolu statik olmayan dönen Gödel tipi bir evrenin dinamiği kozmolojik sabitin varlığında ve yokluğunda incelenmektedir. Özellikle, evrenin oluşumunun ilk çağlarında etkin olduğuna inanılan skaler alanın etkileri ve davranışları özellikleri ile birlikte araştırılmaktadır. Bu amaçla; rotasyon yapan fakat statik olmayan Gödel metriği ile tanımlanan bir evreni dolduran ideal akışkan, ısı akısı ve kütleli skaler alan karışımından oluşan kozmik madde dağılımı için kozmolojik sabit içeren Einstein alan denklemleri elde edilerek çözümler araştırılmıştır. Ayrıca, temel parçacık sınıflaması ve etkileşimleri özetlenerek çözümlerden elde edilen sonuçların fiziksel ve geometrik özellikleri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, dynamics of nonstatic Gödel type universe which has been filled perfect fluid, heat flow and massive scalar field has been investigated with and without cosmological constant. Especially, affects and behaviours of scalar field, believed to be effect in carry age of universe, have been studied. With this aim, Einstein field equations, which include cosmological constant in order to cosmic matter distribution, fi>rmed massive scalar field, heat flow and perfect fluid filled an universe with nonstatic Gödel type metric, have been obtained. Solutions of these equations have been investigated. Furthermore, classifications of fundamental particles and interactions have been summarized. Then results of these solutions for physical and geometrical properties have been discussed.