Pliocene-quaternary geology of the Soma graben, Western Turkey
Soma grabeninin pliyosen-kuvaterner jeolojisi, Batı Türkiye
  1. Tez No: 150841
  2. Yazar: İBRAHİM ARPALIYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UĞUR İNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvaterner, Pliyosen, Soma, Bakırçay, Batı Anadolu, graben, kinematik, aktif fay vıu, Quaternary, Pliocene, Soma, Bakırçay, western Turkey, graben, kinematic, active fault vi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Soma ve Bakırçay (Manisa) grabenleri, birbirinden stratigrafi uyumsuzlukları ile aralanmış Miyosen öncesi temel kayalar (İzmir-Ankara zonu), linyit içeren kırıntılı ve karbonat kayalardan oluşan Miyosen yaşlı Soma ve Deniş Formasyonları ile olasılıkla Geç Pliyosen yaşlı Kumköy Formasyonu üzerinde açınmıştır. Soma ve Bakırçay graben dolgularından uyumsuzlukla aralanan deformasyon geçirmiş Kumköy Formasyonu kırmızımsı renkli alüvyal yelpaze çakıltaşlan, örgülü akarsu çakıltaşlan ve kumtaşlan, ince taneli taşkın düzlüğü çökelleri ve bu taşkın düzlüğünde gelişmiş sığ karbonat gölünde biriktirilmiş pisolitik/ onkolitik karbonat kayalarından oluşur. Soma ve Bakırçay grabenlerinin tortul dolgusunu, döküntü akmalanyla biriktirilmiş ve 70 m den fazla kaiınlıklı Kuvaterner yaşlı alüvyon yelpazesi çakıltaşlan, fay sarplıklarında oluşmuş güncel kolüvyon yelpaze-apron çakıltaşlan ve bunlarla yanal geçişli Bakır Çayı'mn güncel akarsu çökellerinden oluşur. Her iki grabendeki tortul dolgunun toplam kalınlığı 200-250 m dir. Soma grabeni, BGB-DGD gidişli, kuzeye çok az dışbükey, güney kenan yüksek eğimli bakışımsız aktif bir çöküntüdür. Batıdan Boyalıktepe horstu ile Bakırçay (Bergama) grabeninden ayrılır. Soma grabenin güneyinde, dolgusu kısmen korunmuş, D-B gidişli, kuzeyden Kösedağ horstu, güneyden Çamlıcadağ horstu ile sınırlı Dereköy grabeni bulunur. vııSoma ve Bakırçay grabenlerinin kenar fayları 0,2-21 km arası uzunlukta ve başlıca BGB, DKD, KD ve KB gidişlidir. Bu fayların çoğu aktif olup çok yönlü genleşmenin kaynağıdırlar. Ondokuz istasyondan yapılan fay düzlemi ölçümlerinin kinematik analiz sonuçları, sağ yanal atımlı, sol yanal atım, sağ ve sol yanal atım bileşenli verev atımlı normal faylar ile sağ yanal atım büeşenli verev atımlı ters fayları gösterir. Soma grabenini kontrol eden faylar diğer faylara göre daha baskın, daha aktif ve daha gençtir. Kuvaterner zamanı boyunca Soma grabeninin güney kenarını denetleyen fayların toplam düşey atımı 575 m'dir. Bu grabende yaklaşık olarak yıllık 0,36 mm'lik bir düşey deformasyona karşılık gelir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Soma and Bakırçay grabens has been developed on the pre-Miocene basement rocks (İzmir-Ankara zone), Miocene Soma and Deniş Formations comprising of lignite-bearing clastic and carbonate rocks, and Kumköy Formation probably Upper Miocene in age which are successed each other by unconformities. The Kumköy Formation, underlying the deposits of the Soma and Bakırçay grabens by unconformity, is composed of reddish alluvial fan conglomerates, braided river conglomerates and sandstones, fine-grained floodplain deposits and pisolitic/onkolitic carbonate rocks which were deposited in shallow lacustrine developed on this floodplain. The sedimentary fill of the Soma and Kırkağaç grabens is composed of Quaternary alluvial fan conglomerates with thickness of > 70 m which were deposited as debris flows, Holocene colluvial fan-apron conglomerates accumulated in front of the fault scarps and, laterally equivalent of the colluvial deposits, river deposits of the Bakırçay. The total thickness of both graben-fill is approximately 200-250 m. The Soma graben is a narrow and long, WSW-ESE trended, less convex toward north and, its southern margin high-dipped active depression. It is divided in the west by Boyaliktepe horst from Bakırçay (Bergama) graben. Dereköy graben located in the south of the Soma graben and its deposits partially preserved. It is limited by Kocatepe horst in the west, Kösedağ horst in the north and Çamhcadağ horst in the south. The E-W trending Dereköy graben is located in the south of the Soma graben,and its deposits partially preserved. It is limited by Kocatepe horst to the west, Kösedağ horst to the north and Çamhcadağ horst. The fault of the Soma and Bakırçay graben systems are with 0,2-21 km long and they are developed mainly WSW, ENE, NE and NW-directions. The most of the faults are active and source of the multi-directional extension. The results of the kinematic analysis of the fault surface measurements from nineteen stations show the oblique-slip normal faults with dextral and sinistral slip components and oblique-slip reversed faults with dextral slip lateral components. The faults control the southern margin of the Soma graben are more dominant, active and younger than the other faults relatively. The total vertical slip during Quaternary period (1,6 myr) along the faults that control the southern margin of the Soma graben is 575 m. It refers to about 0,36 mm/year of vertical deformation rate in the graben.