Measurement of formaldehyde dry deposition and air-water exchange with surrogate surfaces
Formaldehitin kuru çökelmesinin ve hava-su ara kesitinde taşınımının yapay yüzeyle ölçümü
  1. Tez No: 150846
  2. Yazar: MEHMET REMZİ SEYFİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ODABAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dry deposition, formaldehyde, gas/particle partitioning, wet deposition, air- water exchange, deposition velocity, mass transfer coefficient, flux enhancement
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
vn ÖZET Kuru çökelme ve dış hava örnekleri eş zamanlı olarak Mayıs-2003 ve Mayıs-2004 tarihleri arasında Buca, izmir'de toplanmıştır. Fromaldehit kuru çökelmesi su yüzeyi örnekleyicisi (WSS) ve kuru çökelme plakaları kullanarak ölçülmüştür. Bu örnekleme periyodunda ayrıca ıslak çökelme örnekleri de toplanmıştır. Gaz fazdaki ortalama formaldehit (HCHO) konsantrasyonu (7.3±6.5 ug m“3, ortalamaiSD) daha önce değişik bölgelerde ölçülmüş değerler aralığındadır. Partikül faz HCHO konsantrasyonu 3 ile 65 ng m”3 (ortalama±SD, 18±12) aralığında değişmektedir ve atmosferik HCHO büyük oranda gaz fazdan oluşmaktadır (% 99.55). Kuru çökelme plakalarıyla ölçülen partikül faz HCHO akısı, 2 ile 56 ug m“2 gün”1 (ortalamaiSD, 17±12 p,g m“2 gün”1) arasında ölçülmüştür. Partikül fazda kuru çökelme hızı, kuru çökelme plakalarında ölçülen, partikül akısı ve partikül fazdaki HCHO konsantrasyonu kullanılarak hesaplanmıştır ve fazda kuru çökelme hızı 0.1 ile 9.6 cm s“1 (1.4+1.4 cm/s) arasında değişmektedir. Partikül fazdaki kuru çökelme hızlan, daha önce başka kirleticiler için aynı metod kullanılarak ölçülmüş hızlarla çok iyi uyuşmaktadır. Toplanan 27 yağmur suyu örneğinde formaldehit konsantrasyonu 10-304 ug l”1 arasındadır. Yıllık formaldehid ıslak çökelmesi 30155 p.g m“2 gün”1 olarak hesaplanmıştır. Toplam HCHO (yaş+kuru) çökelmesinde, %83.2 oranla ıslak çökelme daha baskındır.vın Gaz faz HCHO akısı 273-5404 ug m“2 gün”1 (1200±888 ug m“2 gün”1) aralığındadır. Su yüzeyi örneklemesi ile ölçülen toplam akıda (gaz+partikül) gaz faz akısı daha baskındır (%98.6). Gaz fazdaki kütle transfer katsayısı (Kg) 0.07-0.59 cm s“1 (0.25±0.12 cm s”1) aralığında hesaplanmıştır. Laboratuvar çalışmalarında elde edilen Kg ortalama 0.60±0.22 cm s“udir ve alan çalışmalarından elde edilen ortalama değerin 2.4 katıdır. Laboratuvarda ölçülen Kg değerleri iki değişik model kullanılarak hesaplanan değerler ile karşılaştınlmıştır: Bir tanesi su yüzeyi örnekleyicisi kullanılan deneyleri baz alarak geliştirilmiş model (reaktif olmayan türler için, Model I), ve diğeri daha önce yayımlanmış model (reaktif türler için, kimyasal reaksiyonlardan dolayı kütle trasferinde artış olduğu kabul edilir, Model II). Sonuçlar göstermiştir ki Model I, Kg değerini önemli derecede beklenenden daha düşük belirlerken, Model IPnin tahminleri deneysel olarak ölçülenler ile mükemmel bir uyum içindedir. Sonuçlara göre, labratuvar koşullan altında, HCHO kütle transferinde kimyasal reaksiyonlardan dolayı akı artışı meydana gelmektedir ve bu akı artışı 2.8 ile 4.1 kat arasında değişmektedir. Alan çalışmalarında ölçülen ortalama Kg değerleri (0.25 cm s”1) Model I (0.44 cm s"1) ve Model II (0.90 cm s'^'nin ortalama tahminlerinden önemli derecede daha düşüktür. Öne sürülen mekanizmaların hiçbirisi (sıfır olmayan su konsantrasyonundan dolayı azalan çökelme, sülfit/bisülfit girişimi, kimyasal bozunma ya da dönüşümden dolayı kayıplar) model ve deneysel Kg değerleri arasındaki farkı tam anlamıyla açıklayamadığı için, meydana gelen fark bu mekanizmaların eklenik etkisine bağlanmıştır. Anahtar sözcükler : Kuru çökelme, formaldehit, gaz/partikül fazlan arasında dağılım, ıslak çökelme, hava-su arakesitinde madde taşınımı, çökelme hızı, kütle transfer katsayısı, akı artışı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Concurrent dry deposition and ambient air samples were collected between May 2003 and May 2004 in Buca, İzmir. Dry deposition of formaldehyde was measured using a water surface sampler (WSS) and dry deposition plates. Wet deposition samples were also collected during this sampling period. Average gas phase formaldehyde (HCHO) concentrations (7.3±6.5 ug m“3, average± SD) were within the range previously measured at different sites around the world. Particle phase HCHO concentrations ranged between 3-65 ng m”3 (average±SD, 18±12 ng m“3) and HCHO was primarily associated with gas-phase (99.55%). Particle phase HCHO fluxes measured with dry deposition plates ranged between 2- 56 \ig m”2 day“1 (average±SD, 17±12 ug m”2 day“1). Particulate phase dry deposition velocities calculated using the particulate fluxes measured with dry deposition plates and ambient particulate concentrations ranged from 0.1 to 9.6 cm s'1 (1.4±1.4 cm/s). The particulate overall dry deposition velocity agreed well with those measured previously for other pollutants using the same method. Formaldehyde concentration was measured in 27 rain samples collected at the sampling site ranged between 10-304 ug l”1. The annual formaldehyde wet deposition was calculated as 30155 ug m“2 yr”1. The annual HCHO total deposition (wet+dry) was dominated by wet deposition (83.2%). The range for gas phase HCHO flux was 273-5404 ug m“2 day”1 (1200±888 ug m“2 day”1). The average total (gas+particle) flux measured with the WSS was dominated by gas phase flux (98.6%). The calculated gas-phase overall mass transfer coefficients (Kg)VI ranged between 0.07-0.59 cm s“1 (0.25±0.12 cm s”1). The Kg determined from laboratory experiments averaged as 0.60±0.22 cm s“1 and was 2.4 times higher than the average value calculated from field samples. The measured Kg values in laboratory were compared to the predictions of two different models, one previously developed based on experiments performed with the WSS (for non-reactive species, considering no enhancement, Model I) and, one previously published (for reactive species, taking into account the enhancement due to chemical reaction, Model II). The results indicated that the Model I significantly underestimated the Kg while the predictions of Model II were in excellent agreement with those measured. Results indicated that under the laboratory conditions of this study, there was a flux enhancement of HCHO mass transfer due to chemical reaction and it ranged between 2.8 and 4.1 times. For field studies, the average measured Kg (0.25 cm s”1) was significantly lower than the average predictions of Model I (0.44 cm s“1) and the Model II (0.90 cm s”1). Since none of the proposed mechanisms (i.e., decreased deposition due to non-zero water concentration, sulfite/bisulfite interference, and loss due to chemical degradation or transformation) could fully explain the difference between the modeled and experimental Kg values, the difference was attributed to the propagated effect of these mechanisms.