Konya Ereğli ilçesinde el dokuması halıcılık ve üretilen halıların bazı özellikleri
Some properties of hand woven carpets produced in Konya-Ereğli district
- Tez No: 150956
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAN KAYABAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: El Sanatları, Ev Ekonomisi, Crafts, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Konya-Ereğli, Ereğli carpets, hand woven carpet, carpet
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Bu çalışmada, Konya İli'ne bağlı Ereğli ilçesi, merkez ve köylerinde el dokuması halıcılık ve günümüzdeki durumu araştırılmıştır. Bu amaçla, halı dokumacılığı ile uğraşan köyler ve yöre halılarını pazarlayan satış yerleri belirlenmiş; merkez ilçe ve 5 köy araştırma kapsamına alınmıştır. Cami ve halı satış noktalarında ulaşılan halı örneklerine ve halı dokuyucularına ait özellikler incelenmiştir. Kullanım alanlarına göre 6 grupta (taban, somya, çeyrek, seccade vb.) toplanan yöre halılarının, renk, desen ve kompozisyon özellikleri açısından en iyi şekilde tanıtılabilmesi için, toplam 1 12 halı özgün fotoğraflarla belgelenmiş ve gözlem formları hazırlanmıştır. El dokuması halı üretimi yapan bireylere; Ereğli ilçesindeki halı üretim şekli, dokuyucuların aile yapısı ve sosyo-ekonomik durumları, kullanılan hammaddelerin elde edilme ve hazırlanma (eğirme, boyama vb.) biçimleri, hah dokumada kullanılan araç- gereçler, çalışma koşullan ve sağlık sorunlarına yönelik bilgileri elde etmek üzere hazırlanan anket formu uygulanmıştır. Toplam 153 halı dokuyucusu ile görüşülmüş, halı üretiminin hazırlıktan son işlemlere kadar her aşaması hakkında bilgiler toplanmış ve özgün fotoğraflarla belgelenmiştir. Yörede halı dokumacılığında kullanılan iplikleri karakterize edebilmek için, dokuyuculardan alınan toplam 1000 adet iplik örneği, lif cinsi, numara ve büküm özellikleri yönünden incelenmiştir. 2004, 347 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Konya-Ereğli, Ereğli halıları, el dokuması halı, halı
Özet (Çeviri)
In this study, hand woven carpets and their today's manufacturing situation are investigated in the center and the surrounding villages of Konya-Ereğli district. For this reason, both the villages where the carpets are woven and the places where they are marketed are maintained. To achieve this, 5 villages and central district are included in this research. Carpet weavers and the characteristics of the carpet samples in the markets and in some mosques are studied. The carpets are categorized in 6 groups according to their usage as taban (floor carpet), somya, çeyrek, prayer rug etc... In order to identify the color, design and the composition of those local carpets; 1 12 carpets are documented with the photos and observation forms for each are developed. Questionnaires are developed and applied to the individual who are maintaining their lives on hand woven carpets. In this survey, it is aimed to gain detail information about the way of producing hand woven carpets in Ereğli District, the family structure and socio-economical situation of weavers, the equipment they use for hand weaving, their working conditions, their health problems and the way they get the raw materials as well as how they are prepared like dying, spinning etc. 1 53 carpet weavers are subjected to this survey and detailed information is collected and documented with photos from the preparation to the final step of the production of hand woven carpets. So as to be able to characterize the threats which are used in the hand woven carpets in the district, 1000 of threat samples, which are collected from the weavers, are studied in terms of fiber type, number of threat and spin properties. 2004, 347 pages