Bazı iyon-seçici elektrotlarda seçicilik katsayısı tayin metotlarının karşılaştırılması
The comparision of selectivity coefficients of some ion-selective electrodes
- Tez No: 150958
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESİN CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Selectivity coefficient, potentiometri, copper selective electrode
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ö2ET Yüksek Lisans Tezi Bircan GÜNEŞ BAZI İYON-SEÇİCİ ELEKTROTLARDA SEÇİCİLİK KATSAYILARI TAYİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Esin CANEL İyon-seçici elektrotların (İSE) potansiyometrik seçicilik katsayıları (fcy), elektrodun aynı yük işaretine sahip bozucu iyon varlığında analit iyona cevabının nicel ifadesidir. İyon- seçici elektrotların seçiciliğini doğru bir şekilde açıklamak için bir çok çalışma yapılmıştır. İSE'lann seçiciliğini belirlemek için IUPAC tarafından bir çok metot önerilmiştir. Bu metotlardan bazıları Nicolsky-Eisenmann (N-E) eşitliğine dayanmaktadır, potansiyometrik seçicilik katsayılarının belirlenmesi için N-E eşitliğinin sınırlamaları, eşit yüklü olmayan iyonlar için kıj değerleri, bozucu iyonların non- Nernstain davranıştan ve k,j değerinin aktiviteye bağlılığı durumunda görülür. Bu çalışmanın amacı, eşit aktiviteler metodu, sabit bozucu metodu, sabit analit metodu ve eş potansiyel metodu kullanılarak bakır(II) ve gümüş(I), kadmiyum(II), kobalt(II), kurşun(II), nikel(II) gibi bozucu iyonlar için ORION bakır elektrodun seçicilik katsayılarım belirlemektir. 2004, 62 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Seçicilik katsayısı, potansiyometri, bakır-seçici elektrot.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Bircan GÜNEŞ THE COMPARISION OF SELECTIVITY COEFFICIENTS OF SOME ION-SELECTIVE ELECTRODES Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Yard. Doç. Esin CANEL Potentiometric selectivity coefficients (£;,/**) of ion-selective electrodes are in common use as a quantitative expression of the ability of electrodes to respond primarily to the analyte ion in the presence of interfering ions of the same charge sign. A number of efforts have been put forth to correctly describe the selectivity of ion- selective elctrodes. A lot of methods were recommended by IUPAC to determine selectivity coefficients of ion-selective electrodes. Some of these methods are based on Nicolsky- Eisenmann equation. The limitations of Nicolsky-Eisenmann equation for the determination of potentiometric selectivity coefficients were critically evaluated in terms of k/J*“ values for ions of unequal charge, non-Nernsatain behavior of interfering ions, and activity dependence of &,-,/*”. The purpose of this study is to determine selectivity coefficients of ORION cuoper electrode for copper(II) and interfering ions such as silver(I), cadmium(II), cobalt(II), lead(II), nickel(II) using separate solution method, fixed interference method, fixed analyt method and mathced potential method. 2004, 62 pages