Bazı prostaglandin inhibitörlerin Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)'nin üremesine etkileri
Effects of some prostaglandine inhibitors on reproduction of Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)
- Tez No: 150961
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Prostaglandin inhibitors, Pimpla turionellae, Reproduction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI PROSTAGLANDIN İNHİBİTÖRLERİNİN «MPL4 TURIONELLAE L. (HYMENOPTERA: ICHNEUMONIDAE)' NIN ÜREMESİNE ETKİLERİ Dudu Özlem MAVİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Kimyasal yapısı bilinen sentetik besinlere katılan, steroid olmayan prostaglandin inhibitörleri olarak bilinen aspirin, indometasin ve parasetamol, bu besinlerle beslenen çiftleşmemiş ve çiftleşmiş Pimpla turionellae dişileri tarafından bırakılan yumurta sayısının inhibitor miktarının artışına paralel olarak azalmasına neden olmuştur. Denenen inhibitörler yaptıkları etkiye göre en etkilisi indometasin olmak üzere parasetamol ve aspirin şeklinde sıralanmaktadır. İnhibitörlerin bırakılan yumurtaların açılma yüzdesine etkileri ise dişi bireylerin çiftleşmiş olup olmamalarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Çiftleşmemiş dişilerde, besindeki inhibitor miktarının artışı bırakılan yumurtaların açılma yüzdesini azalttığı halde, bu artış çiftleşmiş dişiler tarafından bırakılan yumurtaların açılma yüzdesini yükseltmiştir. Bu sonuçlara dayanarak, eikosanoidlerin P. turionellae' nin üremesinde önemli rollere sahip oldukları söylenebilir. 2004, 28 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Prostaglandin inhibitörleri, Pimpla turionellae, Üreme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF SOME PROSTAGLANDIN INHIBITORS ON REPRODUCTION OF PIMPLA TVRIONELLAE L. (HYMENOPTERA: ICHNEUMONIDAE) Dudu özlem MAVİ Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Non-steroidal prostaglandin inhibitors, namely aspirine, indometacine and parasethamol added to chemically-defined synthetic diets decreased the number of eggs laid by virgin and mated females of Pimpla turionellae which were fed with these diets according to increasing level of inhibitors. The most effective inhibitors which were tested in this work are indometacine, parasethamol and aspirine, respectively. The effect of inhibitors to hatchability depends on whether the females are mated or not. While increasing amount of inhibitors cause a decrease in the percentages of the hatched eggs in the virgin females, it increased the percentages of the hatched eggs in the mated females. According to these results it can be said that eicosanoids may play a significant role on reproduction of P. turionellae. 2004, 28 Pages