Marmara Denizi Çınarcık çukurunun geç kuvaterner sedimantolojisi
Late quaternary sedimentology of the Çınarcık basin, Marmara Sea
  1. Tez No: 150962
  2. Yazar: ALPER SAKİTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cinarcik Basin, Late Quaternary, seismicity, mass gravity deposits, seismic facies IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARMARA DENİZİ ÇINARCIK ÇUKURUNUN GEÇ KUVATERNER SEDİMANTOLOJİSİ Alper SAKİTAŞ Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGİN Marmara Denizi Çınarcık Çukurunun Geç Kuvaterner sedimantolojisini ve özellikle tektonik süreçlerle ilişkili kütle akmaları, göçmeler ve türbidit oluşumlarını araştırmak amacıyla hazırlanan tez sedimantolojik ve sismik yansıma çalışmalarından oluşmaktadır. Bu amaca yönelik olarak TÜBİTAK - YDABAG 101Y071 no. lu proje kapsamında MTA-Sismik I gemisiyle 2000 yılında Çınarcık Çukuru ve kenarlarında toplam 161.5 km. lik bir hat boyunca hava tabancasıyla 7 sismik profil ve 14 serbest düşmeli gravite karotu alınmıştır. Sismik fasiyes, tane boyu, organik karbon ve karbonat analizleri tez çalışmasının ana kaynaklarını oluşturmaktadır. Şelf fasiyesleri sismik profillerde genellikle paralel yansımalı yaygı ve örtü şeklinde, şelf kenarında ise delta-kama şeklinde görülmektedir. Yamaç fasiyesleri tüm profillerde görülmekte olup kaotik, kümbetimsi ve dolgu fasiyesleri sergiler. Sismik fasiyesler yamaçta kütle sediman akmaları, göçme ve kaymalara işaret etmektedir. Bu fasiyesler yanal yönde derin deniz düzlüğüne geçerken yer yer kümbetimsi ve yığışım şeklinde yamaç önü dolgu ve yamaç eteği yelpaze fasiyeslerini göstermektedir. Derin deniz düzlüğü fasiyesleri paralel yansımalı ve yaygı-örtü şeklinde olup hemipelajik sedimanlan ve türbiditleri gösterir. Çınarcık Çukuru'nun değişik fızyografiye sahip parçalarından, şelf, yamaç, etek ve derin düzlük olmak üzere alman karotlarda sedimantolojik (tane dokusu ve tane boyu) analizler, elek ve pipet analizleri yoluyla gerçekleştirilmiştir. Bu ortamlarda çeşitli kütlesel depolanma hareketlerinin varlığı çalışma alanındaki çökellerin fiziksel özelliklerindeki değişimlerle ortaya çıkmaktadır. 2004, 81 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çınarcık Çukuru, Geç Kuvaterner, depremsellik, kütlesel depolanma hareketleri, sismik fasiyes iü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis LATE QUATERNARY SEDIMENTOLOGY OF THE ÇINARCIK BASIN, MARMARA SEA Alper SAKÎTAŞ Ankara University Faculty of Engineering Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ERGİN The thesis prepared by the aim to investigate Late Quaternary sedimentology of the Cinarcik Basin of the Sea of Marmara, and mass flows and slump deposits and turbidites especially related to tectonic processes contains sedimentological and seismic reflection studies. To perform this, 7 airgun seismic profiles along 161.5 km and 14 sediment gravity cores have been collected from the Cinarcik Basin and its surroundings onboard R/V MTA Sismik I in the context of a project supported with TÜBİTAK known as YDABAG-101Y071. Seismic fades, grain size, organic carbon and carbonate analyses constitute the major components of the thesis study. On seismic profiles, shelf fades are generally shown as sheet-type parallel seismic reflections whereas at shelf edge sediment wedges may also occur. Slope fades are present on all seismic profiles and display chaotic, mound and fill-type reflection patterns. Seismic fades on the slope indicate sediment mass movements, slumps and slides. These facies laterally passes into deep basin plain facies and locally display mound, slope front fill and fan facies. Deep water plain facies occur as sheet-type parallel seismic reflections and display hemipelagic sediments and turbidites. Sedimentological analyses (grain texture and grain size) were performed using sieve and pipette techniques on the cores taken from various physiographical parts (shelf, slope, rise and deep basin plain) of the Cinarcik Basin. Presence of various mass depositional movements in these environments was evident from the changing physical characteristics of sediments in the study area. 2004, 81 pages