Bazı yeni sübstitüe triaziniltiyoeter türevlerinin sentezi ve siklooksijenaz inhibitör etkilerinin araştırılması
Investigation of the synthesis and cyclooxygenase inhibitor effects of some new substitute triazinylthioether derivatives
- Tez No: 556884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA YURTTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 4-triazin, COX inhibitörü, Antiinflamatuvar, Triaziniltiyoeter, Moleküler modelleme, 4-triazine, COX inhibitor, Antiinflammatory, Triazinylthioether, Molecular modelling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
1,2,4-triazin türevlerinin antiinflamatuvar, analjezik ve antikanser aktiviteleri de dahil olmak üzere geniş bir dizi biyolojik aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. COX inhibitörü olarak kullanılan ilaçların yan etkilerinin azaltılması ve enzim alt tipleri arasında seçiciliğin arttırılması için, yeni COX inhibitörleri geliştirilmektedir. Bu çalışmada bazı sübtitüe benzil türevleriyle tiyosemikarbazitin reaksiyona sokulmasıyla elde edilen 1,2,4-triazin-3-tiyon türevlerini, kloroasetilaminotiyazol türevleriyle reaksiyona sokarak yeni 20 adet triaziniltiyoeter türevi bileşikler sentezlenmiştir. Elde edilen sonuç bileşiklerinin yapı tayini ve saflık analizleri, IR (infrared), NMR (nükleer manyetik rezonans), kütle spektral analiz verileri ve elemental analiz sonuçları yardımıyla aydınlatılmıştır. Bileşiklerin COX inhibitör etkinliği araştırılmış ve etkin bileşiğin aktif yöre etkileşimleri moleküller modelleme tekniğiyle incelenmiştir. 11-15 numaralı bileşikler, COX izoenzimleri üzerine yüksek derecede ayırıcı inhibisyon göstermiştir. Bileşik 11'in COX-2 izoenzimi üzerine olan selektif etkisi daha yüksek olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
1,2,4-triazine derivatives are known to have a wide range of biological activities including anti-inflammatory, analgesic, and anticancer activities. New COX inhibitors are being developed to reduce the side effects of drugs used as COX inhibitors and to increase selectivity among the enzyme subtypes. In this study, at first thiosemicarbazide were reacted with benzyl derivatives to obtain 1,2,4-triazin-3-thiones where these products further reacted with chloroacetylaminothiazoles to reach new 20 triazinythioether derivatives. The structure s and purity of the resulting compounds was determined by IR (infrared), NMR (nuclear magnetic resonance), Mass spectral data and elemental analysis. The COX inhibitory activities of these compounds were investigated and active compund binding site relations were analyzed by molecular modelling studies. Compounds 11-15 showed potent inhibitory activity on COX isoenzymes. The selective effect of Compound 11 on COX-2 isoenzyme was found to be higher.