Bigadiç bor yataklarının sedimantolojik incelenmesi
Sedimentological investigations of Bigadiç borate deposits
- Tez No: 150963
 - Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ VAROL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Borate, Sedimentology, Bigadiç, Western Turkey 11
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİGADİÇ BOR YATAKLARININ SEDİMANTOLOJİK İNCELENMESİ ElifGÜNEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabil im Dalı Danışman: Prof. Dr. Baki E. VAROL Bigadiç volkano-sedimanter havzasında, Miyosen öncesinde meydana gelen blok faylanmalar etkisiyle, farklı yükselme ve alçalmalar oluşmuştur. Bunun sonucunda irili ufaklı bir çok dağ arası playa göl tipi çökelim havzaları meydana gelmiştir. Buralarda Miyosen tortulları çökelmiştir. Borat içeren bu birimler iki ayrı zonda bulunur ve Paleozoik-Mesozoik yaşlı temel kayaçları üzerine uyumsuzlukla otururlar. Bu çalışmacılara göre, Bigadiç borat yatakları, kurak veya yarı kurak iklim koşullarında, yerel volkanizma ile bağlantılı hidrotermal çözeltiler ve sıcak su kaynaklarıyla beslenen, volkanik bakımdan etkin sahalarda gelişmiş; ayrık veya birbirleri ile bağlantılı olabilen playalarda oluşmuşlardır. Depolanma esnasında etkin olan volkanizma ile birlikte tektonizma, sedimantasyonla yaşıt çeşitli deformasyon yapılarının şekillenmesine de neden olmuştur. Tüf, tüfit, marn ve kireçtaşı ara katkılı istifler içerisinde yer yer belirginleşen plastik yapılı kiltaşı seviyelerinde bu deformasyonlar en iyi şekilde izlenmiştir. Bununla beraber yapılan analizler sonucu, havzada kolemanit ve üleksitin baskın olmasına karşın, bu minerallere eşlik eden diğer bor mineralleri ve trioktaedrik simektit grubu kil minerallerinden hektorit, stevensite ve saponit tespit edilmiştir. 2004, 71 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Borat, Sedimantoloji, Bigadiç, Batı Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SEDIMENTOLOGICAL INVESTIGATIONS OF BIGADIC BORATE DEPOSITS ElifGÜNEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Baki E. VAROL In Bigadiç volcano-sedimentary basin, due to block-faultings before Miocene, different uplift and dropings have occurred. As a result, a lot of large and small basins developed and filled with Miocene Sediments. The Bigadiç borate deposits are located in two different zones and the Neogene sequence in the region rests uncomformably on a Paleozoic and Mesozoic basement complex. According to these authors, Bigadiç borate beds are fed by thermal springs and hydrothermal solutions associated with local volcanic activity under arid or semi-arid climatic conditions. During the deposition, active volcanism and tectonism created syn- sedimentary deformational structures. These deformational structures are best viewed in plastic claystones which includes tuff, tuffite, marl and limestones. Additionally the results of the X- ray and electron microscopy analyses, indicate colemanite and ulexite the dominant minerals in the basin. Some other borate minerals and trioctaedric smectite groups, especially hectorite, setevensite and saponite are also determined. 2004, 71 pages