Lösemi hastası olan çocukların ve annelerinin umutsuzluk düzeyleri ile annelerinin kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relationship between children with leukemia and their mothers' and hopelessness and mothers' anxiety levels
- Tez No: 150965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN BARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Leukemia, cancer, leukemia and child, hopelessness, anxiety
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Doktora Tezi LÖSEMİ HASTASI OLAN ÇOCUKLARİN VE ANNELERİNİN UMUTSUZLUK düzeyleri ile annelerin kaygi düzeyleri arasindaki İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Ayhan BABAROĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Çocuk Gelişimi ve Eğitimi) Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Gülen BARAN Bu çalışma, lösemi hastası olan on-on beş yaş arasındaki çocukların ve annelerinin umutsuzluk düzeyleri ile annelerin kaygı düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmışbr.Araştırmaya Ankara il merkezinde bulunan Ankara, Hacettepe ve Gazi Üniversitesi hastanelerinin pediatrik onkoloji ve hematoloji servislerinde yatan ve tedavilerine ayakta devam edilen, seksen dört çocuk ve bu çocukların anneleri ile birlikte toplam yüz altmış sekiz kişi dahil edilmiştir. Araştırmada çocukların kendisine, hastalığına ve ailesine ilişkin bazı genel bilgileri elde etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Genel Bilgi Formu”, çocukların ve annelerin umutsuzluk düzeyim belirlemek amacıyla“Beck Umutsuzluk Ölçeği (B.U.Ö.)”ile annelerin kaygı düzeylerini saptamak için“Aile Kaygı Endişe Düzeyini ölçme Aracı (A.K.E.D.Ö.A.)”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel açıdan değerlendirilmesinde; ikili gruplar için t testi, ikiden fazla olan gruplarda varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi uygulanan gruplar arasında fark tespit edilmiş ise bu farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için Duncan testi ve korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmada, çocuğun okul durumunun çocuğun umutsuzluk düzeyinde, ailenin geldiği yerin hem çocuğun, hem de annenin umutsuzluk düzeyinde,ailenin yeni bir çocuk isteme durumunun çocuğun umutsuzluk düzeyinde anlamlı bir fark oluşturduğu saptanmıştır. Annenin kaygı düzeyi ile ilgili olarak, çocuğun yaşının aile yaşamına getirdiği sınırlılıklar ve bir kurum bakımım tercih etme boyutlarına ait puanlarda, cinsiyetin annenin genel kaygısında, kardeş sayısının, aile yaşamına getirdiği sınırlılıklar boyutuna ilişkin puanlarda anlamlı bir farklılık oluşturduğu saptanmıştır. Okul durumu, annenin çalışması değişkenlerinin mali kaygılar boyutunda anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Sosyal güvence çeşidinin kişisel ödül eksikliği ve kurum bakımını tercih etme, tedavi suresinin mali kaygılar ve kişisel ödül eksikliği, tedavi şeklinin bağımlılık ve kendini yönetme, tıbbi tam hakkında bilgilendirme durumunun aile içi uyumsuzluk, çocuğun hastalığını bilme durumunun bir kurum bakımım tercih etme, çocuğun psikolojik yardım alma durumunun aile yaşamına getirdiği sınırlılıklar ve sürekli hastalık kaygısı, annenin psikolojik yardım alması ile bilişsel bozukluk, ailede kronik veya engelli başka bireyin varlığının bağımlılık ve kendini yönetme, ailenin hastalıktan sonraki sosyal hayatı ile aile yaşamına getirdiği sınırlılıklar boyutlarından elde edilen farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. Çocuk umutsuzluk ile anne umutsuzluk ve kaygı arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, anne umutsuzluk ile annenin mali kaygılar boyutu arasında negatif bir ilişkinin varlığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilmiştir. 2004, 177 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Lösemi, kanser, lösemi ve çocuk, umutsuzluk, kaygı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A STUDY ON THE RELATIONSHIP BETWEEN CHILDERN WITH LEUKEMIA AND THEtR MOTHERS' HOPELESSNESS AND MOTHERS' ANXtETY LEVELS Ayhan BABARO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Child Development and Education) Supervisor Assoc. Prof. Dr. Gülen BARAN The aim of this study is to investigate the relationship between the level of hopelessness in ten to fifteen year old children with leukaemia and the mothers' level of anxiety. This research involves a total of one hundred eight persons consisting of eighty four inpatient and outpatient children in the pediatric onchology and haematology clinics at the university hospitals of Ankara, Hacettepe and Gazi and their mothers. In this research, mere has been used, a“General Information Questioner”prepared by the investigator aiming to obtain information regarding the children, their illness and families; the“Beck Hopelessness Scale”determining the level of hopelessness in children and their mothers, and the“Scale for Measuring the Level of Family Anxiety and Stress”detennining the anxiety level of the mothers. In the statistical assessment of data has been utilized a“t”test for dual groups and a variance analysis for groups consisting of more than two. For cases where a difference has been identified among groups subject to the variance analysis, the Duncan test has been employed with the aim of finding out the grading based on the degree of importance involved in these differences and correlations test The study has indicated that while the school status has made a meaningful difference on the children's level of hopelessness it has made no difference in the mother's level of hopelessness. On the other hand, it is found that the families 'original residence- whether they're coining from out of town or living in town- has made a meaningful difference on both the children and their mothers. The desire for a new baby has made a meaningful difference in the children's level of hopelessness but not in their mothers'. As far as the mothers' level of anxiety is concerned, a meaningful difference has been found in the scores from scales of the limitations brought on the families and of preference of institutional care due to the child's age. It has been established that gender makes a meaningful difference in the mothers' overall anxiety and that the number of siblings, in the scale of limitations brought on to family life. It has been found that the variables of school status, mothers' employment a meaningful difference in terms of the scale of financial worry. A meaningful difference has been established concerning the influence of, the type of social security on lack of personal reinforcement and preference of instuitional care; term of treatment of financial worry and lack of personal reinforcement; manner of treatment on dependency and self management; being informed about tile medical diagnosis on discord among family members; the patient's knowledge of illness on the preference of an instuitional care; the child's state of getting psychological support on the limitations brought on to family life and on constant anxiety of illness; the mother's state of getting psychological support on cognitive disorder; existence within the family of another member with a disability or a chronic illness on dependency and self management; the family's social life after the illness on the limitations brought on to family life. As a result of this investigate, negative correlations between child hopelessness and mothers' level of financial worry, have been found. Finally, suggestions have been drawn in line with the results obtained from the research. 2004, 177 pages