Sedanter kadınlarda beslenme alışkanlıkları ve step-aerobik dansın vücut kompozisyonuna etkisi
Nutritional habits and the effects of step-aerobic dance on body composition of sedantery women
- Tez No: 150966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Nutrition and Dietetics, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Sedentary Women, Step Aerobic Dance, Body Composition
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlıklı sedanter kadınların beslenme alışkanlıklarını ve 8 haftalık step aerobik dansın vücut kompozisyonlarına etkisini belirlemektir. Bu çalışma gönüllü 50 kadınla gerçekleştirilmiştir, katılmıştır. Kadınlar egzersiz ve kontrol olarak iki gruba ayrılmışlardır. Araştırmaya alınan tüm kadınlara genel bilgilerin ve beslenme alışkanlıklarının belirlendiği“Anket formu”uygulanmıştır. Yine kadınların besin tüketim durumlarının ve fiziksel aktivitelerinin belirlenmesi amacı ile biri hafta sonu olmak üzere birbirini takip eden üç günlük besin tüketim kayıt formu ve fiziksel aktivite kayıt formu doldurulmuştur. Egzersiz grubuna haftada 2 gün 60 dk. Süreli, 8 hafta boyunca step aerobik programı uygulanmıştır. Kontrol grubu ise 8 hafta boyunca herhangi bir fiziksel aktivite programına katılmamıştır. Deney ve kontrol gruplarından egzersiz öncesi ve (4 haftalık ve 8 haftalık) egzersiz sonrası, çevre ölçümleri (bel çevresi-kalça çevresi-baldır çevresi), deri kıvrım kalınlığı ölçümleri (triseps, biseps, subskapula, suprailiak), boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri alınmıştır. Ayrıca bel- kalça oranı. Beden kitle indeksi ve vücut yağ yüzdeleri hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, her iki gruptaki kadınların büyük çoğunluğunun günde üç öğün yemek yedikleri (EG %72.0, KG %78.0), öğün atlamadıkları (EG %72.0, KG %80.0), öğün aralarında meyve tükettikleri (EG %96.0, KG %76.0) bulunmuştur. Alman günlük enerjinin egzersiz grubunda %15.0'inin proteinlerden, %24.0'ünün yağlardan, %61.0'ının karbonhidratlardan, kontrol grubunda ise %16.0'sının proteinlerden, % 30.0'unun yağlardan, %54.0'ünün karbonhidratlardan geldiği saptanmıştır, tep - aerobik dansın vücut kompozisyonuna olumlu etki yaptığı ve egzersiz yapanla yapmayan grubun bel, kalça, triseps, biseps, suprailiak, supskapula deri kıvrım kalınlığı ve vücut yağ yüzdeleri arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. 2004, 98 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sedanter kadınlar, step aerobik dans, vücut kompozisyonu.
Özet (Çeviri)
The scope of this study is to determine nutritional habits of healthy sedentary women and the effects of 8-weeks step aerobic dance activities on the body compositions. Total of 50 volunteer women are participated in this study. Women are separated into two as experimental and control groups. All participants in this study have completed“Questionnaires”on personal information and overall nutritional habits. Again, covering three consecutive days period, one day being the weekend, the participants have filled a special“Nutritional Consumption”and“Physical Activity”forms, in order to determine participant's nutritional consumption situations and their physical activities. Experimental group has practiced step aerobic program for period of 8 weeks, twice a week, and 60 minutes per session. The control group has not practiced any physical activity program during this 8-weeks period. Circumference measurements (abdominal circumference, hip circumference, thigh circumference, skin fold measurements (triceps, biceps, subscapular, suprailiac), height, weight measurements of each individual participating in the experimental and control groups were taken before and after the exercises (4 weeks and 8 weeks). In addition, abdominal- hip ratios, body mass indexes and body fat percentages are also calculated. In conclusion of the study, it is found that the great majority of women in each group eat three times per day (EG % 72.0, KG % 78.0), does not skip any meal (EG % 72.0, KG % 80.0), consume fruits between the meals (EG % 72.0, KG %80.0). It is determined that in experimental group, daily energy's % 15 0 is gained from proteins, % 24.0 from fats, % 61.0 from carbohydrates, also in control group it is seen that daily energy's % 16.0 is gained from proteins, % 30.0 from fats, % 54.0 from carbohydrates. It is experienced that step- aerobic dance affects body composition positively and that there is a significant relation between abdominal, hip, triceps, biseps, suprailiac, supscapula skin fold measurements, body fat ratios of the group having exercises and the group having no exercises. 2004, 98 pages