Molibdenin sulu ortamdaki krozyonuna pH ve sülfürün etkisinin araştırılması
The research of the effect of pH and sulphure anions on the molybdenum corrosion in aqueous media
- Tez No: 151003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZARİFE MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Corrosion, molybdenum, sulphure, ammonia, cyclic voltammetry, inhibition efficiency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada saf molibdenin sulu ortamdaki korozyonuna pH ve sülfürün etkisi incelenmiştir. Bu ortamda -2000 ile +3000 mV arasında dönüşümlü akım-potansiyel eğrileri ( cyclic voltammetry ) elde edilerek korozyon potansiyelleri, korozyon hızı, polarizasyon direnci, Tafel eğimleri ve yüzde inhibisyon etkinlikleri gibi korozyon karakteristikleri değişik elektrokimyasal yöntemlerle belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma ortamı olarak, çeşitli derişimlerde NazSO,», Na2S04 + NH3 ve Na2S04 + NH3 + Na2S çözeltileri kullanılmıştır. Mo elektrot her deneyden önce zımparalanıp temizlenmiştir. Na2SÛ4 ortamına NH3 ve Na2S eklendikçe Mo'nin pasiflik bölgesinin genişlediği gözlemlenmiştir. Eklenen maddelerin derişimleri değiştirilerek yüzde inhibisyon etkinlikleri hesaplanmıştır. 0,5 M Na2S04 + 1 M NH3 + 10"' M Na2S çözeltisinde inhibisyon etkisi % 60 civarındadır ve en olumlu sonuç bu ortamda elde edilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Korozyon, molibden, sülfür, amonyak, dönüşümlü voltametri, inhibisyon etkinliği
Özet (Çeviri)
In this study, effects of pH and sulphur on the corrosion of molybdenum in aqueous media have been investigated. The corrosion characteristics such as the corrosion potential, corrosion rate, polarization resistance, Tafel slopes and percent inhibition efficiency in these media have been determined by the used of different electrochemical procedures. Na2S04, Na2S04 + NH3 and Na2SÛ4 + NH3 + Na2S solutions in different concentrations have been used as study media. The electrode of molybdenum has been polished and cleaned before every experiment. As NH3 and Na2S have been added to Na2SÛ4 media, there have seen that the passivity region of molybdenum has been getting larger. With changing the amount of matters that have been added, the percent of inhibitation activity has been calculated in 0,5 M Na2S04 + 1 M NH3 + 10"' M Na2S solution the affect of inhibitation is nearly % 60 and in this media there have been obtained the most possitive result