Bakla (Vicia faba L.)'da Farklı azot ve fosfor uygulamalarının nodülasyona ve verim öğelerine etkileri
Effect of different nitrogen and phosphorus application on nodulation and yield components in faba bean (Vicia fabe L.)
  1. Tez No: 151017
  2. Yazar: MEHMET KİBRİTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİT ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Faba bean (Viciafaba L.), nodulation, yield components, nitrogen and phosphorus fertilization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAKLA {Viciafaba L.)'DA FARKLI AZOT VE FOSFOR UYGULAMALARININ NODÜLASYONA VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİLERİ Mehmet KİBRİTÇİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Sait Adak Bu araştırma, 2002 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, bakla {Viciafaba L.)'da farklı miktarlardaki azot ve fosfor uygulamalarının nodülasyon ve verim öğeleri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Denemede, Tarla Bitkileri Bölümü bakla ıslah programından sağlanan 584-066 kütük numaralı iri taneli bakla hattı kullanılmıştır. Azotun dört (0, 3, 6, 9 kg/da), fosforun da üç değişik dozu (0, 4, 8 kg/da) ekimle birlikte toprağa uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, 4 kg/da fosfor ve azot uygulanmayan parsellerde bitki boyu ve ilk bakla yüksekliği artmıştır. 4 kg/da fosfor ve 6 kg/da azot uygulaması ise çıkışa kadar geçen gün sayısını uzatmış, çıkıştaki bitki sayışım arttırmış, çiçeklerime zamanım kısaltmış, bitkide bakla sayışım ve baklada tane sayışım arttırmış, bitki ve birim alan biyolojik ve tane verimini arttırmış, bitkide ve tanede azot oranını yükseltmiştir. 8 kg/da fosfor ve 3 kg/da azot uygulamasında da nodozite sayısı ve nodozite ağırlığı ile 100 tane ağırlığı yükselmiştir. Uygulamalar sonunda; bitki nodozite sayısı 18.47-41.20, bitkide nodozite ağırlığı 0.21- 0.56 g, bitki boyu 58.50-67.03 cm, ilk bakla yüksekliği 16.30-19.27 cm, bitkide bakla sayısı 5.13-10.17, baklada tane sayısı 2.48-3.13, bitkide biyolojik verim 17.43-34.70 g, bitkide tane verimi 11.33-22.98 g, birim alan biyolojik verimi 119.0-234.3 g/m2, birim alan tane verimi 73.0-145.3 g/m2, 100 tane ağırlığı 71.28-82.92 g, bitkide azot oranı %0.8 17-0.990, tanede azot oram %2.97-3.30 arasında değişmiştir. En iyi sonuçlar, 3 ve 6 kg/da azot dozları (N| ve N2) ve 4 kg/da fosfor dozu (Pı) uygulamasından elde edilmiştir. 2004, 47 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Bakla {Viciafaba L.), nodülasyon, verim Öğeleri, azotlu gübreleme, fosforlu gübreleme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN AND PHOSPHORUS APPLICATION ON NODULATION AND YIELD COMPONENTS IN FAB A BEAN (Viciafaba L.) Mehmet KİBRİTÇİ Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. M. Sait Adak This research was carried out at the experimental field of Field Crops Department Faculty of Agriculture of Ankara University in 2002 year. The aim of the research was to investigate different levels and combined effect of nitrogen and phosphorus on nodulation and yield components of faba bean (Viciafaba L.). A large seeded 584-066 accession numbered faba bean line which is provided from breeding program of Field Crops Department was used in the experiment. Four different nitrogen (0, 30, 60, 90 kg/ha) and three phosphorus (0, 40, 80 kg/ha) doses were applied into soil at the sowing time. According to obtained results, plant and pod height were increased by 40 kg/ha P and no nitrogen fertilization plots. Emergence was delayed, flowering time was earlier, number of plant at emergence, number of pods/plant, number of seeds/pod, biological and grain yield per unit area and single plant, grain and plant N content were increased by 60 kg/ha nitrogen combined with 40 kg/ha phosphorus applications. The highest nodule and nodule weight/plant and 100-kerneI weight were obtained from 80 kg/ha phosphorus and 30 kg/ha nitrogen combination. The highest and lowest values of the traits were as follow after applications: number of nodules 1 8.47-4 1.20/plant, nodules weight 0.21-0.56 g/plant, plant height 58.50-67.03 cm, first pod height 16.30-19.27 cm, number of pods 5.13-10.17, number of seeds 2.48- 3.13/plant, biological yield of plant 17.43-34.70 g, grain yield of plant 11.33-22.98 g, biological yield 119.0-234.3 g/m2, grain yield 73.0-145.3 g/m2, 100-kernel weight 71.28-82.92 g, plant N content 0.817-0.990 % and grain N content 2.97-3.30 %. Best results were obtained from 30 and 60 kg/ha (Ni and N2) and 40 kg/ha (Pi) phosphorus applications. 2004, 47 pages