Çinkonun sulu çözeltilerindeki korozyonuna organik maddelerin etkisi
The effect of organic matter on the corrosion of zinc in the aqueus solition
  1. Tez No: 151016
  2. Yazar: TURAN YANARDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABBAS AKSÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Corrosion, zinc, organic matter, inhibition
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİNKONUN SULU ÇÖZELTİLERİNDEKİ KOROZYONUNA ORGANİK MADDELERİN ETKİSİ Turan YANARDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT Bu çalışmada, çinkonun HC1, NaOH ve NaCl ortamlamıdaki korozyonuna BTA, TTA, Benzo (c) Sinnolin, Benzo (c) Sinnolin 5-oksit, 2,2-Dinhto Benzidin ve 2-Aminobenzo (c) Sinnolin organik maddelerin etkisi araştırılmıştır. Bu konunun belirlenmesinde amaç daha önceki çalışmada bakırın triazollerle inhibitor etkinliğini olumlu yönde etkilemesidir. Ayrıca azot ve kükürt bileşiklerinin çinkonun korozyonunu azaltıcı etkisi olabileceği ileri sürülmüştür. Bu nedenle bu etkiyi net olarak belirlemek için değişik pH'daM sulu çözeltilerine inhibisyon etkinliği belirlenmiştir. Bu amaçla inhibitor içeren ve içermeyen sulu çözeltilerindeki alam yoğunluğu-potansiyel eğrilerinden yararlanılarak korozyon hızları elektrokimyasal yolla belirlenmiştir. Belirlenen bu korozyon hızlarından da inhibitor etkinliği hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlardan benzotriazol ve tolitriazolün HC1, NaOH ve nötr ortamlarındaki çinko metaline korozyonunda inhibitor olarak kullanılabileceği ve sinnolinler ise sadece NaOH ortamda inhibitor etkisi gösterdiği bulunmuştur. 2004, 74 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Korozyon, çinko, organik maddeler, inhibisyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF ORGANIC MATTER ON THE CORROSION OF ZINC IN THE AQUEOUS SOLUTION Turan YANARDA? Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. A. Abbas AKSÛT In this study, zinc, the effect of organic compounds BTA, TTA, Benzo (c) Sinnolin, Benzo (c) Sinnolin 5-oxy, 2,2'dinitro benzidyn and 2-Aminobenzo (c) Sinnolin, have been investigated in on the corrosion of zinc four solutions. Primary studies indicate that BTA and TTA have an inhibitory effect on copper. In addition, compound containing nitrogen and sulpfur reduce the effect of corrosion on zinc. In order to clarify the effect of the organik compouns on zinc the inhibition efficiencies have been determined in various solution pH's. The corrosion rates of zinc were determined with and without inhibitor with the help of electrochemical current density-poteantial curves. The data obtained were used in the calculation of the inhibitor efficiencies. The results showed BTA and TTA to be effective inhibitors on zinc corrosion in HC1, NaOH and NaCl media. Sinnolins were only effective in NaOH mediums. 2004, 74 pages