Yeşil sebzelerde klorofil parçalanma kinetiğinin belirlenmesi
Determination of degradation kinetics of chlorophyll in gren vegetables
- Tez No: 151022
- Danışmanlar: PROF.DR. FERYAL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Chlorophyll, kinetic, vegetable, green bean, spinach
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YEŞİL SEBZELERDE KLOROFİL PARÇALANMA KİNETİĞİNİN BELİRLENMESİ Meltem KOZAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Feryal KARADENİZ Bu araştırmada, 60°, 70°, 80° ve 90 °C sıcaklıklarda 0, 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60 dakika haşlanan ıspanak ve fasulyelerde klorofil parçalanma reaksiyonlarının tepkime kinetiği incelenmiştir. Klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil miktarları spektrofotometrik yöntem ile renk değişimi ise CIE-L*a*b* sistemi ile belirlenmiştir. Hem ıspanak ve yeşil fasulyede spektrofotometrik yöntem ile elde edilen absorbans ölçümleri hem de renk değişimlerine göre klorofil degradasyonu birinci mertebeden tepkime kinetiğine göre gelişmektedir. Ispanakta klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil için aktivasyon enerjileri sırasıyla 12.61, 10.45 ve 11.64 kcal/mol olarak belirlenmiştir. Yeşil fasulye için ise bu değerler sırasıyla 9.05, 7.22 ve 8.30 kcal/mol olarak saptanmıştır. Ayrıca, ıspanak ve yeşil fasulyede yeşil rengi veren -a ve proses sırasında renk değişimim ifade eden -a/b değerlerini içeren CIE-L*a*b* ölçümleri kullanılarak da aktivasyon enerjileri hesaplanmıştır. Ispanak ve yeşil fasulye örneklerinde a değeri için aktivasyon enerjileri sırasıyla 4.39 ve 2.16 kcal/mol, -a/b değeri için 5.36 ve 2.26 kcal/mol olarak belirlenmiştir. 2004, 46 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Klorofil, kinetik, sebze, yeşil fasulye, ıspanak
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF DEGRADATION KINETICS OF CHLOROPHYLL IN GREEN VEGETABLES Meltem KOZAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor Prof. Dr. Feryal KARADENİZ The kinetics of chlorophyll degradation reactions in spinach and green bean, blanched at 60°, 70°, 80° ve 90 °C for 0, 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60 minutes were investigated. Chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll were determined with spectrophotometric method and color developement was measured by CIE-L*a*b* system. Chlorophyll degradation was followed a first order reaction kinetic due to both absorbance measurements obtained with spectrophotometric method and color changes of green bean and spinach. Activation energies in relation to chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll for spinach were found as 12.61, 10.45 and 11.64 kcal/mol, respectively. Those values for green bean were also determined as 9.05, 7.22 and 8.30 kcal/mol, respectively. Activation energies in spinach and green bean were also calculated by using the CIE- L*a*b* measurements including -a values gives green color and the ratio -a/b expresses color development during processing. The activation energies for a values in spinach and green beans were determined as 4.39 and 2.16 kcal/mol, those for -a/b values as 5.36 and 2.26 kcal/mol, respectively. 2004, 46 pages