Trabzonhurmasının fenolik madde ve askorbik asit içeriğinin HPLC ile belirlenmesi
Determination of phenolic compounds and ascorbic acid content of persimmon fruit
- Tez No: 151023
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT ARTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Persimmon, Diospoyros Kaki L, phenolic compounds, ascorbic acid, astringency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRABZON HURMASININ FENOLİK MADDE ve ASKORBÎK ASİT İÇERİĞİNİN HPLC İLE BELİRLENMESİ Hande ÜNAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nevzat ARTIK Trabzonhurması (Diospoyros Kakı L.), Ebenaceae familyasına ait bir bitkidir. Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler meyveye antioksidan özellik kazandırmaktadır. Bu araştırmada; trabzonhurmasının buruk ve buruk olmayan 6 çeşidinin kimyasal bileşimi saptanmış; şeker, askorbik asit ve fenolik bileşikler HPLC metodu ile belirlenmiştir. Ayrıca olgunlaşma ile fenolik bileşiklerdeki değişim de incelenmiştir. Toplam fenolik madde miktarı buruk çeşitlerde buruk olmayan çeşitlere göre daha yüksek bulunmuştur. Buruk çeşitler olan tttrkay, hachiya, 07 TH 13 ve morali çeşitlerinde olgunlaşmanın başında toplam fenolik madde miktarı sırasıyla 751.3, 379.2, 166.6 ve 153.5 mg/kg' dır. Buruk olmayan çeşitler tozlayıcı ve fityu çeşitlerinde olgunlaşmanın başında toplam fenolik madde miktarı sırasıyla 126.9 mg/kg ve 109.1 mg/kg' dır. Türkay çeşidinde baskın fenolik bileşik gallik asittir ve miktarı 383.4 mg/kg' dır. Hachiya çeşidinde; gallik asit 79.5, klorojenik asit 7.7 ve rutin 13.1 mg/kg olarak belirlenmiştir. 07 TH 13 çeşidinde; gallik asit 68.3, klorojenik asit 32.8 ve rutin 10.5 mg/kg olarak belirlenmiştir. Morali çeşidinde; gallik asit 4.0, kateşin 2.9 ve klorojenik asit 3.0 mg/kg olarak belirlenmiştir. Fuyu çeşidinde; gallik asit 1.1, kateşin 2.7 ve klorojenik asit 3.0 mg/kg olarak belirlenmiştir. Tozlayıcı çeşidinde; gallik asit 5.0, kateşin 7.1 ve klorojenik asit 21.5 mg/kg olarak belirlenmiştir. 2004, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Trabzonhurması, Diospoyros Kala L., fenolik bileşikler, askorbik asit, burukluk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION of PHENOLIC COMPOUNDS and ASCORBIC ACID CONTENT of PERSIMMON FRUIT Hande UNAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ARTIK Persimmon (Diospoyros kaki L.), belonging to Ebenaceae family, contains high amount of ascorbic acid and phenolic compounds, and these compounds provide antioxidant properties. In this study, chemical composition of six different persimmon species' was determined. Moreover, changes of phenolic compounds were determined during ripening. Sugar, ascorbic acid and phenolic compounds were determined by HPLC. Total phenolic content of astringent species' was more than that of non-astringent species'. At the begining of ripening, total phenolic contents of astringent cultivars were as follows: 751.3, 379.2, 166.6 and 153.5 mg/kg in turkay, hachiya, 07 TH 13 and morali cultivars, respectively. In the non-astringent cultivars, total phenolic content were as follows: 126.9 and 109.1 mg/kg in tozlayıcı and fuyu cultivars, respectively. Gallic acid was the dominant phenolic compound in turkay cultivar and the content of gallic acid was found to be 383.4 mg/kg. Gallic acid, chlorogenic acid and rutin were determined in hachiya and quantities of these phenolics were 79.5, 7.7 and 13.1 mg/kg, respectively. In 07 TH 13 cultivar, gallic acid, chlorogenic acid and rutin contents were found to be 68.3, 32.8 and 10.5 mg/kg, respectively. The contents of gallic acid, chlorogenic acid and catechin were determined in morali cultivar and found to be 4.0, 3.0 and 2.9 mg/kg, respectively. The contents of gallic acid, chlorogenic acid and catechin were determined mfityu and found to be 1.1, 3.0 and 2.7 mg/kg, respectively. The contents of gallic acid, chlorogenic acid and catechin were determined in tozlayıcı cultivar and found to be 5.0, 21.5 and 7.1 mg/kg, respectively. 2004, 75 pages