Tilapia balığı (Oreohromis niloticus L.) larva ve yavruları üzerine nitritin akut toksisitesi
Acute toxicity of nitrite to tilapia (Oreochromis niloticus L.)larvae and fry
  1. Tez No: 151049
  2. Yazar: ÖZLEM BALCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia {Oreochromis niloticus), nitrite toxicity, LC50 value, plasma nitrite levels
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TİLAPlA BALIĞI (Oreochromis niloticus L) LARVA VE YAVRULARI ÜZERİNE NfTRtTİN AKUT TOKSÎSİTESİ özlem BALCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: ProCDr. Gülten KOKSAL Bu çalışmada, nitritin (NO2) tilapia (Oreochromis niloticus L.) larva ve yavrularında 96 saatlik ortalama öldürücü konsantrasyonları (96 saatlik LC50) ile plazma nitrit düzeyleri belirlenmiştir. Deneyler iki seri halinde yenilemeli (yan-statik)biyodeney olarak yürütülmüştür. Beş farklı nitrit konsantrasyonu (37,49,65,87,135 mg/L) ve bir kontrol grubu kullanılmıştır. Letal denemeler sürekli havalandırılan kloru giderilmiş musluk suyu içeren ve 0,0059 g ağırlıktaki larvalar için 5 litrelik kavanozlarda, 21,01 g yavrular için 10 litrelik cam akvaryumlarda yürütülmüştür. Nitrit kaynağı olarak sodyum nitrit kullanılmıştır. Deneme boyunca azotlu atıkları azaltmak ve su kalitesini özellikle nitrit konsantrasyonunu korumak için yemleme yapılmamıştır. Nitritin 96 saatlik LC50 değerleri larvalar için 1. seride 40,04 mg/L (% 95 güven aralığında^ 27,46-54,16 mg/L), 2. seride 38,25 mg/L (% 95 güven aralığında= 22,58-50,25 mg/L), yavru balıklar için 1. seride 66,86 mg/L (% 95 güven aralığmda= 50,66-93,65 mg/L) 2. seride 59,35 mg/L (% 95 güven aralığından 45,90-80,27 mg/L) olarak saptanmıştır. Beş farklı nitrit konsantrasyonuna maruz kalmış tilapia yavrularında 96 saat sonunda alman kan örneklerinde saptanan plazma nitrit düzeylerinin ortamdaki nitrit düzeyi artışına bağlı olarak arttığı belirlenmiştir. 2005, 79 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tilapia (Oreochromis niloticus), nitrit toksisitesi, LC» değeri, plazma nitrit düzeyleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ACUTE TOXICITY OF NITRITE TO TÎLAPÎA {Oreochromis niloticus L.) LARVAE AND FRY Özlem BALCI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor Prof.Dr. Gulten KOKSAL In this study, 96 h median lethal concentrations (96 h LCso) of nitrite (NO2) for the larvae and fly of tilapia {Oreochromis nüoticus L.) with plasma nitrite levels were determined. The experiment were conducted with the method of renewal (semi-static) bioassay on two series. Five different nitrite concentrations (37,49,65,87,135 mg/L) and one control group were used. Two lethal experiments were conducted in jar for larvae (0,0059 g) and glass aquaria for fry (21,01 g), containing 5 and 10 L of constantly aerated, dechlorinated tap water, respectively. Nitrite was introduced as reagent grade sodium nitrite. Fish were not fed during the experiments in order to reduce nitrogen excretion and maintain water quality, especially nitrite concentration. The 96 h median lethal concentration of nitrite-N to larvae in the first series was 40,04 mg/L (95 % confidence interval= 27,46-54,16 mg/L), in the second series was 38,25 mg/L (95 % confidence interval 22,58-50,25 mg/L), as to the fiy this turned out to be 66,86 mg/L (95 % confidence interval= 50,66-93,65 mg/L) in the first series and 59,35 mg/L (95 % confidence interval0 45,90-80,27 mg/L) in the second series. Exposed to five different nitrite concentrations, blood samples were taken from the tilapia fiy after 96 h and it was determined that the plasma nitrite levels increased relatively to the increased of environmental nitrite levels. 2005,79 pages