Deprem sonrası yeni yerleşim alanlarında peyzaj planlama çalışmaları: Düzce örneği
Landscape planning studies in new residential areas after earthquake; Case study Düzce
  1. Tez No: 151080
  2. Yazar: EYLEM AKGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL ODABAŞUSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Planning, Landscape planning, Earthquake prone settlements, Düzce
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DEPREM SONRASI YENİ YERLEŞİM ALANLARINDA PEYZAJ PLANLAMA ÇALIŞMALARI: DÜZCE ÖRNEĞİ Eylem AKGÜL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Aysel ODABAŞ USLU Bu çalışmada öncelikli olarak, yalnızca deprem değil, tüm doğal olaylar genel olarak değerlendirilmiştir. Bu doğal olayları felakete dönüştüren etkenlerin değişkenliği ve dolayısıyla zararların azaltılmasına yönelik önlemlerin ve korunma etkinliklerinin farklı olması gerekliliği tespit edilmiştir. İkinci olarak, tarihinde depremler nedeniyle çok büyük sayıda insan ve mal kaybına uğramış ve topraklarının %95'i deprem tehdidi altında bulunan bir ülke olan Türkiye'de, deprem sonrası yeni yerleşim alan planlamasının hayati önemi ve gerekliliği belirtilmiştir. Bununla birlikte yerleşim alanı planlarında peyzaj planlamanın yeri, önemi ve fonksiyonları ve Düzce deneyimi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Yeni alanın yer seçim nedenleri, bölgeleme, cadde düzeni ve inşaat düzeni, planlamanın tüm yönleri tartışılmıştır. Sonuçta, çoğu doğru uygulamanın yanında bazı hataların da yapılmış olduğu ve Düzce' de hala çözüm bekleyen yerleşim sorunlarının varlığı gözlemlenmiştir. 2004, 104sayfa ANAHTAR KELİMELER: Planlama, Peyzaj Planlama, Deprem riski altındaki alanlar, Düzce
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master theis LANDSCAPE PLANNING STUDIES IN NEW RESIDENTIAL AREAS AFTER EARTHQUAKE; CASE STUDY DÜZCE Eylem AKGÜL Ankara University Graduated School of Natural Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assit. Prof Dr. Aysel ODABAŞ USLU In this study, first not only earthquake but also all natural phonemena were assessed in general. It was found out that the factors that turn these phenomena into disasters are various and the measures for mitigation of their damages and prevention activities should be different. Secondly, it was pointed out that in a country, in history, due to earthquakes loss of a number of people and property was experienced, and of which %95 percent land is under earthquake threat, studies of new residential site planning just after an earthquake have a vital importance and need. In addition to this, the place, importance and functions of landscape planning in new residential site plannings after earthquake were studied and Düzce experiment was examined in a detailed way. Reasons of selection of the new place, zonning, locations of streets and division of land and construction of the buildings, all sides of the planning were discussed. It was concluded that besides many correct practices some mistakes were made and there are still unsolved residential problems in Düzce. 2004, 104 pages