Ham yağların nötralizasyonunda destek maddesi kullanımı üzerine araştırma
Research on the support usage in neutralization of crude oils
  1. Tez No: 151083
  2. Yazar: ŞÜKRAN KULEAŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AZİZ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: De-acidification, neutralization, celite, kieselguhr, bentonite
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAM YAĞLARIN NÖTRALÎZASYONUNDA DESTEK MADDESİ KULLANIMI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Şükran KULEAŞAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Aziz TEKİN Çalışmanın amacı düşük sıcaklıkta yapılan nötralizaşyon sonucu, bir taraflan asillikte önemli derecede düşme sağlanırken, diğer taraftan da oluşan sabunun destek maddeleri ile elkin bir şekilde uzaWasnrilmasryla işlem sonrasında nötr yağa uygulanan yıkama ve kurutma işlemlerinin en aza indirgenmesidir. Ayrıca bu yolla enerji tasarrufu sağlanması ve atık su miktarının azaltılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada materyal olarak yapışkan maddeleri alınmış ham soya yağı kullanılmış ve nötralizaşyon işlemi ilk olarak oda koşullarında 250 rpm karıştırma hızı uygulanarak dört farklı konsantrasyonda hazırlanan alkali çözeltilerinin belirlenen destek maddeleri üzerine yüklenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla selit, kizelgur ve bentonit olmak üzere üç farklı destek maddesi üzerine %9.5, %1 9, %28.5 ve %38 olarak belirlenen konsantrasyonlarda kostik yüklenmiş, 30, 60, 90 ve 120 dakikalık dört farklı sürede işlem gerçeMeştirilmiştir. Nötralizaşyon sonucu oluşan sabun 4000 d/dk'da 30 dk süre ile uygulanan santrifüj işlemi ile yağdan uzaklaştırılmıştır. Elde edilen nötr yağda serbest asitlik, sabun ve renk tayinleri yapılmış, aynı zamanda verim hesaplanmıştır. Ayrıca yukarıda bahsedilen işlem 40°C'de 5, 10 ve 15 dakikalık işlem sürelerinde ve kostik yüklenmiş destek maddesi miktarı düşürülerek oda koşullarında 60 dk'lık işlem suresinde gerçekleştirilmiştir. Böylece iki farklı sıcaklığın, işlem sürelerinin, kullanılan kostik konsantrasyonunun ve destek maddesi miktarının nötralizaşyon işlemi üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bulgulara göre, soya yağında serbest asiüik ve sabun değerleri, oda koşullarında ve özellikle düşük kostik konsantrasyonlarında ve kizelgur ile yapılan denemelerde, Türk Gıda Kodeksi'nde rafine yemeklik bitkisel yağlar için verilen %03 serbest asitlik ve 50 ppm sabun değerlerinin oldukça altında tespit edilmiştir. Sıcaklığın yükseltilmesi nötralizaşyon reaksiyonunu hızlandırmış, ancak sabunun uzaklaştınlmasına fazla etkili olamamıştır. Destek maddesirmmiktarırmı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCH ON THE SUPPORT USAGE IN NEUTRALIZATION OF CRUDE OILS Şükran KULEAŞAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Aziz TEKÎN The purpose of the study is minimization of washing and drying process with an effective removal of soap by support materials while significant reduction in acidity is obtained as a result of low temperature neutralization. Reducing the amount of waste water and saving energy were also aimed by this way. In the study, degummed crude soybean oil was used as material and the neutralization process was achieved at. room temperature with 250 rpm agitation rate by alkaline solution prepared at four different concentrations and adsorbed on different support materials. For this purpose, 9,5%, 19%, 28,5% and 38% caustic solutions were adsorbed on celite, kieselguhr and bentonite and the process was performed for 30, 60, 90 and.120 minutes. The soap forming after neutralization was removed by centrifugation at 4000 rpm for 30 minutes. Neutral oil was then tested for its acidity, soap and color, and the yield was also calculated. The experiment explained above was repeated at 40°C for 5, 10 and 15 minutes and at room temperature for 60 minutes after reducing the amount of support material in order to determine the effect of temperature, process time, caustic concentration and the amount of support material on neutralization process. According to the results, the trials which were performed especially with low caustic concentration at room temperature and kieselguhr as support material provided much lower free acidity and soap value than those mentioned in Turkish Food Codex as maximum 0.3% acidity and 50 ppm soap content for refined vegetable oils. Increasing of temperature has accelerated the reaction but it was not very effective for removal of the soap. Although decreasing the amount of support material has increased the yield, reduction of free acidity was not satisfactory. On the other hand, while neutralization process done by using low concentrations of caustic solution has a bleaching effect on color of soybean oil, high caustic concentrations such as 38% has resulted in higher color values. 2004, 31 pages