Ankara, Kırşehir, Nevşehir ve Aksaray illeri Eumenidae (Hymenoptera: Vespoidea) türleri üzerine faunistik araştırmalar ve ekolojik gözlemler
Faunistic studies and ecological observation on Eumenidae (Hymenoptera: Vespoidea) species of Ankara, Kırşehir, Nevşehir and Aksaray provinces
- Tez No: 151131
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA TÜZÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Eumenidae, fauna, ecology, habitat, Ankara, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada Ankara, Aksaray, Kırşehir ve Nevşehir illeri Eumenidae (Insecta: Hymenoptera) familyası faunistik olarak araştırılmış ve ekolojik gözlemler yapılarak, ergin bireylerin doğal habitatlan ile besin bitkileri saptanmıştır. Araştırma bölgesinden 1999-2003 yıllan arasında toplanan 1088 (720 ŞŞ, 368 c?c?) adet örnek incelenmiş ve toplam 82 tür ve alt tür tespit edilmiştir. Eumenes punctaticlypeus punctaticlypeus G.S., 1943 alt türü Türkiye faunası için yeni kayıttır. Taksonlar sistematik sıraya göre düzenlenmiştir. Her takson için incelenen materyal, toplama yapılan aylar, habitat çeşidi, üzerinden toplama yapılan bitkiler, Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiştir. Sonuçlar faunistik ve ekolojik açıdan tartışılmış, literatür kaydı ile yeni kayıtlar karşılaştırılmış, türlerin illere göre dağılımı, habitat tercihleri ve zoocoğrafı yayılış alanları çizelge halinde verilmiştir. 2004, 115 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hymenoptera, Eumenidae, fauna, ekoloji, habitat, Ankara, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Türkiye.
Özet (Çeviri)
In this study, the Eumenidae family (Insecta: Hymenoptera) has been investigated faunistically in the provinces of Ankara, Aksaray, Kırşehir and Nevşehir, and natural habitats and their food plants of adult individuals in this family have been determined based on the ecological observations. Total of 1088 (720 ŞŞ, 368 33) specimens from studied provinces have been collected from 1999 to 2003. 82 species and subspecies from studied provinces have been recorded. The Eumenes punctaticlypeus punctaticlypeus G.S., 1943 is a new record for the fauna of Turkey. Each taxon was arranged in systematical order. The material examined, the months that specimens were collected in, the kind of habitat, the plants that specimens were collected on, and distribution in the world as well as in Turkey were given for each taxon. The results were discussed from the ecologic and faunistic points of view, the literature records have been compared with the new records, and the distribution of species in respect to provinces, their habitat preferences and their zoogeographic distribution have been illustrated in charts. 2004, 115 pages