Ankara, Kırıkkale, Çankırı illeri pompilidae (Insecta: Hymenoptera) türleri üzerine faunistik, sistematik araştırmalar ve ekolojik gözlemler
Faunistic, systematic studies and ecological observations on pompilidae (Insecta: Hymenoptera) species of Ankara, Kırıkkale and Çankırı provinces
  1. Tez No: 151130
  2. Yazar: MEHMET ALİ KIRPIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLA TÜZÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Pompilidae, Systematics, Fauna, Ecology, Habitat, Ankara, Kırıkkale, Çarıkın, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA, KIRIKKALE VE ÇANKIRI İLLERİ POMPILIDAE (INSECTA: HYMENOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNE FAUNİSTİK, SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR ve EKOLOJİK GÖZLEMLER Mehmet Ali KIRPIK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayla TÜZÜN Bu çalışmada Ankara, Kırıkkale, Çankırı illeri Pompilidae (Insecta: Hymenoptera) familyası faunistik, sistematik olarak araştırılmış ve örneklerin doğal habitatlanyla ilgili ekolojik gözlemler kaydedilmiştir. 1999-2003 yıllan arasında, çalışma alanından bu familyaya ait 642 ŞŞ ve 288 SS olmak üzere toplam 930 örnek toplanmıştır. Çalışma sonunda toplam 90 tür tespit edilmiş, bunlardan 55 tür bölge faunası için ve dokuz türde (Evagetes parifomarvicus, Dicyrtomellus tingitanus, Tachygetes tarcaturancicus, Tachygetes aegytiacus, Tachygetes kasakistanus, Tachygetes gussakowskiji, Nanoelavelia leucopterus, Arachnospüa abnormis, Priocnemis rufazonatus) Türkiye faunası için yeni kayıttır. Çalışma bölgesinden şu ana kadar 50 tür kaydı verilmiştir. Her takson için, alt familya, cins ve tür teşhis anahtarları ile her tür için ayırtedici morfolojik özellikler belirtilmiştir. Üzerinden örnek toplanan bitkiler, türlerin Dünya ve Türkiye'deki yayılışları verilmiştir. Sonuçlar faunistik ve sistematik açıdan tartışılmıştır. 2004, 316 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hymenoptera, Pompilidae, sistematik, fauna, ekoloji, habitat, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis FAUNISTIC, SYSTEMATIC STUDIES AND ECOLOGICAL OBSERVATIONS ON POMPILIDAE (INSECTA: HYMENOPTERA) SPECIES OF ANKARA, KIRIKKALE and ÇANKIRI PROVINCES Mehmet Ali KIRPIK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ayla TÜZÜN In this study, the family Pompilidae (Insecta: Hymenoptera) in provinces Ankara, Kırıkkale and Çarıkın was investigated systematically and ecological observations related to specimens' natural habitats were recorded. Totally 930 specimens, 642 female and 288 male, belonging to the family were collected from the region between the years 1999 and 2003. Habitat types which specimens collected on and food plants of adult insects were determined. Up to how, 50 species have been recorded from the area. Totally 90 species were identified by this study, 32 of which are new records to the region and 9 (Evagetes parifomarvicus, Dicyrtomellus tingitanus, Tachygetes tarcaturancicus, Tachygetes aegytiacus, Tachygetes kasakistanus, Tachygetes gussakowskiji, Nanoelavelia leucopterus, Arachnospila abnormis, Priocnemis rufazonatus) are new to the Turkish fauna. All the taxa were aranged by systematical order in the text. Keys to subfamilies, genera and speecies for each taxa were prepared. Plants from which specimens collected were recorded either on genus or species level. Distributions of species in Turkey and World were given for each species. Results were discussed from the faunistical and systematical standpoint. 2004 316 pages