Phytophthora capsici Leon.(kök boğazı yanıklığı) etmeni ile enfekrte edilen biberlerin (Capsicum annnuum L.) yaprak ve gövdelerinde PR proteinlerinin incelenmesi
Pathogenesis related (PR) proteins in stems and leaves tissues of peppers (Capsicum annnuum L.) infected by the root rot fungus (Phytophthora capsici Leon)
  1. Tez No: 151140
  2. Yazar: ESRA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLÜN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Host-Pathogen interaction, Solanaceae, PR-protein, pepper, Phytophthora capsici Leon, SDS PAGE
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Phytophtora capsici Leon. ( KÖK BOĞAZI YANIKLIĞI) ETMENİ İLE ENFEKTE EDİLEN BİBERLERİN (Capsicum armuum L. ; YAPRAK VE GÖVDELERİNDE PR- PROTEİNLERİNİN İNCELENMESİ Esra KOÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A. Sülün ÜSTÜN Bu çalışmada, Phytophlhora capsici L. (Kahramanmaraş) izolatının inokulum konsantrasyonu olarak lxlO4 zoospor mi"' kullanılarak iki biber, PM 702 (=CM 334) ve Kahramanmaraş-acı( Km- acı), çeşidinin 7-8 yapraklı devresindeki hastalanma şiddetleri karsılaştınlmışür. Altıncı günde, Dayanıklı genotip PM 702 fidelerinde zarar, duyarlı olan Km-acı fidelerindekinden daha az olmuştur. P.capsici ile enfekte edilen Km-acı fidelerinde alt yapraklarda sırası ile 24 (Rf: 0.836 ) ve 26( R£ 0.770) kDa protein birikmiştir. Km-acı alt, orta ve üst gövdede semptomlar belirdiğinde, sırası ile 24kDa, 26kDa, 3 1( Rfi 0.676 ) ve 32 (Rf: 0.646 ) kDa protein olduğu bulundu. P.capsici ile enfekte edilen PM 702 fidelerinde yapraklarda hiçbir PR- protein birikmedi. Fakat onların orta gövdelerinde 26kDa ve 28 (Rf 0.9 1 8 ) kDa iki protein olduğu bulunmuştur. 2004, 65 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Komıkçu- patojen ilişkisi, Solanaceae, PR protein, Biber, Phytophthora capsici Leon., SDS PAGE.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PATHOGENESIS RELATED (PR)- PROTEINS IN STEMS AND LEAVES TISSUES OF PEPPERS ( Capsicum anıtınım L.) INFECTED BY THE (ROOT ROT FUNGUS) Phytophthora capsici Leon. Esra KOÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN In this study, using inoculum concentration(lxl04 zoospores ml- 1) of Phytophthora capsici L.(Kahramanmaraş) isolate we compared the disease severities to root rot in two pepper genotypes, PM 702 (=CM 334)and Kahramanmaraş-acı( Km-acı), at the stage of seedling period 7-8 leaves. In the seedlins of resistant genotypes (PM 702) the damage was less than susceptible Km-aci ones, at the 6 "? days. Infection of Km-aci seedlings with P. capsici led to accumulation of 24 ( Rf 0.S36 ) and 26( Rf 0.770) kOa proteins in the lower leaves. After the apperarence of the symptoms on Km-aci lower, middle and upper stemswere found, 24 kDa, 26 kDa, 3 1 ( Rfi 0.676 ) and 32( Rf: 0.646)kDa proteins respectivly. Infection of PM 702 seedlings with P.capsici led to accumulation any PR- protein. But in their of middle stems were found two proteins, 26 kDa and 28( Rf: 0.913) kDa. 2004, 65 pages