Ankara ili sınırları içindeki bazı yüzey suyu kaynaklarında pestisit kalıntı düzeylerinin araştırılması
Determination of residual pesticide levels of some surface water sources within the borders of Ankara province
- Tez No: 256782
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SUNLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Pestisit kalıntı, yüzey suyu, biyosidal, Pesticide residue, surface water, biocides
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Ankara iline içme suyu sağlayan bazı barajlarda dahil olmak üzere yüzey sularında pestisit kalıntı seviyeleri araştırılmıştır. Bu tezin amacı halk sağlığını koruma amacıyla kullanılan kimyasallara dikkat çekmektir. Kasım 2005 ve Kasım 2006 tarihleri arasında 15 ayrı yüzey suyundan 35 noktadan olmak üzere toplam 140 su numunesi toplanmıştır. Su numunelerindeki pestisit kalıntılarının belirlenmesi için sıvı-sıvı ekstraksiyonu takiben GC-MS ve HPLC kullanılmıştır.Bu çalışmadan elde edilen bulgulardan en yüksek Temephos kalıntısı Ankara Çayında 193 ng/L, Diflubenzuron kalıntısı en yüksek Mogan Gölünde 123 ng/L, S-Methoprene kalıntısı en yüksek İmrahor Vadisinde 1.237 ng/L, Novaluron kalıntısı en yüksek Mogan Gölünde 1.157 ng/L ve Pyriproxyfen kalıntısı en yüksek Mogan Gölünde 1.143 ng/L olarak tespit edilmiştir. Bu pestisitlerin sudaki kalıntı miktarları Avrupa Birliği'nin sınır değerlerin altında olmakla beraber zamanla arttığını ve bu artışın tolere edilen derişimlerin üstüne çıkmaması ve bölgenin şu andaki doğal yapısının korunması için önlemlerin alınması gerektiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, levels of pesticide residues were investigated in the surface water and also in some dams provide that drinking water for Ankara. In other words with this thesis it was aimed to take the attention to the chemicals used for the protection of public health in dates between November 2005 and November 2006, 140 water samples from 35 different sampling points in 15 different surface water were collected and analyzed. For the determination of residual pesticides in the water samples GC-MS and HPLC following liquid-liquid extraction was used.The highest chemical residues found in analyzes are given below; Temephos in Ankara Çayı as 193 ng/L, Diflubenzuron in Mogan Lake as 123 ng/L, S-Methoprene in İmrahor Valley as 1.237 ng/L, Novaluron in Mogan Lake as 1.157 ng/L, Pyriproxyfen in Mogan Lake as 1.143 ng/L. Although the residues concentration of these pesticides are below to the EU limit values, there was an increase in their concentrations sometimes. As a result of the findings, the necessary measures should be taken for the protection of the existing natural construction of the region.